La inceputul anului 2009 Comisia Europeana si-a prezentat propunerile pentru un nou acord mondial cuprinzator si ambitios in vederea solutionarii problemei reprezentate de schimbarile climatice si cu privire la posibilele modalitati de finantare in acest sens.
Noul pact urmeaza sa fie incheiat la conferinta ONU privind schimbarile climatice organizata la Copenhaga in decembrie. Pentru a limita cresterea temperaturii la mai putin de 2°C, tarile in curs de dezvoltare vor avea nevoie de mult mai multa finantare de la tarile dezvoltate si de la institutiile multilaterale pentru a putea fi ajutate sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice.
Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Abordarea cauzelor si efectelor schimbarilor climatice va necesita insemnate investitii private si publice in urmatoarele decenii, insa costul acestor investitii va fi cu mult mai mic decat daca permitem climei sa se degradeze in continuare. Planul european de redresare economica si alte masuri similare luate la nivel mondial pentru a combate criza economica sunt o sansa de a da un impuls investitiilor necesare in tehnologii cu emisii scazute de carbon si de a stimula, in acelasi timp, cresterea, inovarea si crearea de locuri de munca. Pentru a se ajunge la un acord in Copenhaga insa, este vital sa se gaseasca noi solutii de finantare. Comunicarea de astazi a Comisiei are o contributie majora in acest sens, furnizand o serie cuprinzatoare de propuneri in vederea sporirii resurselor financiare si a investitiilor.”
Obiectivul Copenhaga
Obiectivul UE este de a limita cresterea temperaturii globale la mai putin de 2°C fata de temperatura preindustriala, deoarece exista dovezi stiintifice solide conform carora schimbarile climatice vor deveni periculoase daca se depaseste acest prag. Acordul de la Copenhaga ar trebui deopotriva sa stabileasca obiective globale de reducere a emisiilor si sa puna bazele consolidarii capacitatii de adaptare la schimbarile climatice a tarilor. Comunicarea (Catre incheierea la Copenhaga a unui acord cuprinzator privind schimbarile climatice COM (2009) 39) prezinta propuneri concrete pentru atingerea acestor obiective.
Obiective si actiuni
Pentru a nu se depasi pragul de 2°C, emisiile globale trebuie sa atinga maximul inainte de 2020, pentru a scadea, pana in 2050, la mai putin de 50% din nivelurile inregistrate in 1990. Acest lucru va necesita actiunea atat a tarilor dezvoltate, cat si a celor in curs de dezvoltare.
Tarile dezvoltate trebuie sa preia initiativa si, pana in 2020, sa isi reduca emisiile colective cu 30% din nivelurile inregistrate in 1990. UE a dat un exemplu, angajandu-se sa reduca emisiile cu 30% daca si alte tari dezvoltate isi asuma reduceri comparabile si a instituit deja masuri de reducere cu 20% a emisiilor proprii.
Tarile in curs de dezvoltare, cu exceptia celor mai sarace dintre ele, ar trebui sa isi limiteze, pana in 2020, cresterea emisiilor colective la un nivel cu 15-30% sub nivelul care s-ar inregistra daca nu se iau masuri. Aceasta limitare ar trebui sa includa o reducere rapida a emisiilor generate de defrisarea padurilor tropicale.
citynews.ro
“The whole approach is so fundamentally wrong that it is better to reassess the situation,”[…]
“I would rather it not happen if people accept that as being the right track, because it’s a disaster track,”
-James Hansen, Goddard Institute for Space Studies NASA pt New York Post
chestiunea trebuie studiata si dezbatuta mai amanuntit. nu cred ca e momentul sa luam actiuni din convingeri sentimentale, fara sa stim exact despre ce se vorbeste in tratatul COP15.
am scris ieri cateva idei din perspectiva mea, legate de solutia oferita la COP15 (www.durox.wordpress.com)
– Noua Era Glaciara: Pamantul ca un bulgare de nea…
– Pentagonul l-a avertizat pe George W. Bush (The Guardian, 22 Februarie 2004): “In mai putin de 20 de ani Marea Britanie va fi precum Siberia”… Pentagon / NASA: Incalzire Globala – Topire Ghetari – Racire Globala… Ultima era glaciara a venit in doar sase luni…
– Un recent studiu NASA (publicat in iunie 2009)… Robert Calahan de la Goddard NASA Space Center… ” Studiul NASA recunoaste Ciclul Solar responsabil pentru perioadele calde din trecut, iar nu omul.”:
http://cristiannegureanu.blogspot.com/2009/12/descopera-noua-era-glaciara-pamantul-ca.html