La 12 iunie 1992, 154 naţiuni au semnat tratatul UNCCC cu scopul de a stabiliza concentraţiile de gaze cu efect de seră în atmosferă la un nivel care să prevină interferenţele antropice periculoase cu sistemul climatic. Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNCCC) constituie un tratat internaţional de mediu constituit în timpul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare (UNCED), cunoscut şi ca Summit-ul Pământului.
Tratatul internaţional de mediu prevede organizarea așa-numitelor “protocoale” pentru actualizări, care stabilesc limitele obligatorii ale emisiilor. Actualizarea principală o constituie Protocolul de la Kyoto, care a devenit cel mai bine cunoscut.
În fiecare an sunt organizate Conferințe ale Părților (COP) pentru a evalua progresul activităților orientate spre micșorarea efectelor schimbărilor climatice, şi începând cu mijlocul anilor 1990, pentru a negocia Protocolul de la Kyoto și stabili obligaţii juridice pentru ţările semnatare ale Protocolului în vederea reducerilor emisiilor de gaze cu efect de seră.
Anul acesta, COP 15 va avea loc la Copenhaga, Danemarca în perioada 7 – 18 decembrie 2009.
Scopul general pentru COP 15 în Danemarca este de a stabili un acord ambiţios la nivel mondial privind schimbările climatice pentru 2012, când prima perioadă de angajament din cadrul Protocolului de la Kyoto expiră. De asemenea se vor discuta riscurile globale, provocările şi evaluarea deciziilor conferinţelor ştiinţifice în legătură cu efectele schimbărilor climatice. Este de aşteptat ca miniştrii şi oficialii din 192 de ţări vor lua parte la acest eveniment. În plus, vor participa și un număr mare de organizaţii obşteşti din întreaga lume.
Doi reprezentanţi de la compania EcoExpert au fost nominalizaţi şi vor participa la acest eveniment mondial important, e vorba de Radu Bajureanu şi Silvia Puşcaşu.
De adăugat că Republica Moldova a aderat la Protocolul de la Kyoto la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la Schimbările Climatice la 13 februarie 2003, prin emiterea Legii nr. 29-XV-13 (publicată în Monitorul Oficial nr.48 al RM din 18 martie 2003).
Sursa: EcoExpert.md