Barbarii zilelor de azi: culesul ouălor de ţistoase în Costa Rica

Mulţi dintre noi au primit e-mailuri cu tot felul de poze pe domeniu de mediu. Unele din ele descriu barbariile la care omul, individul cu raţiune, supune animalele. În unul din mesaje am primit poze despre delfinii ucişi cu cruzime în Danemarca, în altul poze a puilor de focă ucişi cu bestialitate la Polul Nord. Azi am mai primit un astfel de mesaj doar că barbariile omeneşti continuă în Costa Rica.

Întrebarea care apare: Este acesta un atac asupra naturii? Pe când unii afirmă că aceasta este o colectare a ouălor de ţestoase perfect legală şi continuă de ani de zile, alţii afirmă că ouăle sunt colectate şi apoi vândute. Procesul de colectare a ouălor continuă de secole deoarece oamenii care populează plajele din Costa Rica practică această îndeletnicire şi o consideră total legală.

Cât e de bine sau rău tot noi decidem. Nu dispun de date statistice la moment dar istoria spune că am avut în Moldova lupi, vulpi chiar şi zimbri, unde sunt acum? Oare nu tot vânatul excesiv şi lupta omului cu cel mai mare pericol al animalelor domestice a dus la acestă situaţie? Cu ce rămânem? Cu noi înşine!

Articol de R. Bajureanu