Din pacate, monumentele naturii si ariile naturale protejate de stat au nu numai prieteni, ci si adversari înraiti, care în fel si chip se straduiesc sa smulga totul de la natura fara sa le pese de viitorul copiilor si al nepotilor. Un exemplu elocvent în aceasta privinta îl ofera furtul de 64 de hectare din cadrul rezervatiei "Plaiul Fagului", un furt în favoarea kolhozului "Frunze" si legalizat prin Hotarârea Guvernului din 22.02.1993. Desi HG este contrara legislatiei de mediu si Conventiilor internationale ratificate de R. Moldova, pâna în prezent terenurile rupte de la rezervatia "Plaiul Fagului" continua sa aiba alti proprietari. Problema e veche, dar nu a gasit o solutie în favoarea statului, fiindca lumea cunoaste ca în spatele acestui rapt s-a aflat fostul presedinte de kolhoz, ex-deputatul Dumitru Paladi, care a stiut sa-si foloseasca relatiile pentru a obtine si a nu ceda cele 64 de hectare. Timp de 10 ani aceasta palma de pamânt, înfipta ca o sulita în adâncul rezervatiei, constituie un puternic factor de dezechilibru ecologic si o sursa puternica de poluare, care aduce prejudicii imense întregului areal protejat. De fapt, aceasta suprafata este singura poarta necontrolata, prin care se patrunde în rezervatie si se practica taierile ilicite, braconajul si distrugerea florei si faunei. Contrar legislatiei ecologice, proprietarii de terenuri folosesc chimicalele si diferite pesticide, care afecteaza considerabil arealul si pun în pericol de disparitie totala speciile rare incluse în Cartea Rosie a R. Moldova. În prezent, cineva din proprietari intentioneaza sa construiasca o întreprindere de prelucrare a produselor agricole, un depozit si alte "nastrusnicii", care vor pune în mare pericol viitorul rezervatiei "Plaiul Fagului". În octombrie 2003 un grup de 15 oameni de stiinta, academicieni, doctori în stiinta au adresat o "Scrisoare deschisa" dlor V. Voronin, E. Ostapciuc, V. Tarlev dar… nici o reactie la propunerile savantilor de a readuce legea în capul mesei.
Evident, o asemenea stare de lucruri, când o fâsie de pamânt agricol ajunge în inima rezervatiei, nu mai poate fi tolerata. "Plaiul Fagului" este un areal de o importanta nationala si europeana, în care vietuiesc un numar mare de specii incluse în Cartea Rosie. Este necesar, ca în conformitate cu legislatia ecologica, cele 64 de ha sa fie reîntoarse rezervatiei "Plaiul Fagului", iar proprietarii de terenuri sa fie despagubiti ca victime ale unor jocuri de culise ale ex-deputatului Dumitru Paladi. Consideram ca conducerea serviciului de stat "Moldsilva", Academia de Ştiinte, Autoritatea Centrala de Mediu, ONG-urile de mediu au prea multe argumente ca sa convinga Guvernul sa abroge HG nr. 23 din 22.02.1993 si, în interes national, sa reîntoarca rezervatiei "Plaiul Fagului" terenurile luate nelegitim.
Padurea este izvorul cel mai important de OXIGEN,iar statul nostru nu il intereseaza acest lucru.Nimeni in Tara asta nu se gindeste ce vor vedea si ce vor avea urmasii urasiilor nostri.In Europa oadurea este ptetuita pe cind la noi defrisata.
De ce acesti oameni stimabili au aprins paie in cap, in dulcele stil clasic moldovenesc, s-au dus sa se plinga lui Voda, in loc sa dea guvernul in judecata, sa treaca prin instante si sa intoarca rezervatiei pamanturile?
Daca HG intr-adevar incalca o lege, probabil organica, la momentul acela (1993), atunci in mod normal justitia va decide anularea deciziei, nationalizarea pamanturilor in interesul statului si despagubirea proprietarilor de buna credinta.
Ce actiuni concrete ati facut in acest sens din 2003, de la ignorarea scrisorii?
Aceasta situatie poate sa o schimbe directorul rezervatiei “Plaiul Fagului” sustinut de ONG-uri. In orce lupta dusa cu statul trebuie sa existe o persoana concreta care sa reprezinte interesele, dar nu un grup de persoane. Eu personal nu cunosteam de aceste incalcari, este o dovada a proastei mediatizari …