Cum riscăm să pierdem vestigiile romane de la Roşia Montană

“„Există numeroase argumente pentru ca acest criteriu arheologic să fie unul fundamental de spus „NU” proiectului”, explică prof. dr. Mircea Babeş, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”. Potrivit specialistului român, 99% din vestigiile civilizaţiei romane de la Alburnus Maior (numele localităţii antice de la actuala Roşie Montană) ar dispărea.”
“Prin întinderea şi mărimea lor, galeriile romane de la Roşia Montană sunt unice pentru spaţiul fostului Imperiu Roman. Astfel, România şi Spania se plasează pe primele două locuri în lume în materie de vestigii miniere romane.”
“„Încercând să contracareze obiecţia noastră esenţială, faptul că în pântecul munţilor Cetate şi Cârnic sunt peste şapte kilometri de galerii romane săpate cu dalta şi cu ciocanul, ne-au spus: „păi astea oricum vor fi inaccesibile, nu vor putea să intre oamenii în ele, pentru că nu pot fi întreţinute, nu există aeraj, curg apele”. Ăsta este un argument? Dacă vizitatorul de la Gizeh nu poate să intre în piramida lui Kheops să vadă camera funerară, înseamnă că nu este importantă? Dacă vizitatorul Romei nu are voie decât rarisim să intre în fusul Columnei Traiane, pe scările măiestrit sculptate – deci 99% din vizitatori nu vor putea niciodată – asta înseamnă că valoarea respectivului monument este anulată?”, se întreabă el.”

“„Există numeroase argumente pentru ca acest criteriu arheologic să fie unul fundamental de spus „NU” proiectului”, explică prof. dr. Mircea Babeş, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”. Potrivit specialistului român, 99% din vestigiile civilizaţiei romane de la Alburnus Maior (numele localităţii antice de la actuala Roşie Montană) ar dispărea.””Prin întinderea şi mărimea lor, galeriile romane de la Roşia Montană sunt unice pentru spaţiul fostului Imperiu Roman. Astfel, România şi Spania se plasează pe primele două locuri în lume în materie de vestigii miniere romane.””„Încercând să contracareze obiecţia noastră esenţială, faptul că în pântecul munţilor Cetate şi Cârnic sunt peste şapte kilometri de galerii romane săpate cu dalta şi cu ciocanul, ne-au spus: „păi astea oricum vor fi inaccesibile, nu vor putea să intre oamenii în ele, pentru că nu pot fi întreţinute, nu există aeraj, curg apele”. Ăsta este un argument? Dacă vizitatorul de la Gizeh nu poate să intre în piramida lui Kheops să vadă camera funerară, înseamnă că nu este importantă? Dacă vizitatorul Romei nu are voie decât rarisim să intre în fusul Columnei Traiane, pe scările măiestrit sculptate – deci 99% din vizitatori nu vor putea niciodată – asta înseamnă că valoarea respectivului monument este anulată?”, se întreabă el.”

Mai multe detalii şi fotografii găsiţi aici.

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.