UE VA ACORDA SPRIJIN MOLDOVEI IN VEDEREA ELABOARII LEGISLATIEI PRIVIND DEZVOLTAREA RURALA

Experti europeni vor acorda sfaturi si recomandari Republicii Moldova in vederea elaborarii unor acte legislative privind dezvoltarea rurala, in baza exemplelor din cadrul unor tari membre ale UE.

Acest lucru va fi posibil in cadrul proiectului Utilizarea durabila si integrata a terenurilor de stepa din Eurasia, finantat de UE. Luni, 15 septembrie la Chisinau a avut loc o masa rotunda cu tema: “Politica de dezvoltare rurala pentru Republica Moldova”, la care a participat si expertul european Carolina La Chapelle.

Ea a declarat ca in ultimii trei ani, in Republica Moldova au fost elaborate multe documente strategice noi. Ele sunt in contextul prevederilor legislatiei respective a UE, dar lipsesc masurile agroecologie. Ar fi bine ca acestea sa se focuseze asupra masurilor agroecologice cum ar fi managementul durabil al pasunilor, reabilitarea terenurilor pentru pasuni cat si managementul deseurilor organice.

Totodata, potrivit expertului european, ceea ce lipseste in documentele strategice moldovenesti sunt actiunile ce se refera la conservarea diversitatii biologice si utilizarea rationala a terenurilor.

Coordonatorul proiectului, Marcela Vatamaniuc, a mentionat ca acesta a fost lansat in 2007 si se implementeaza in Republica Moldova (raionul Cahul), Ucraina (regiunile Odesa si Lugansc) si Federatia Rusa (regiunea Rostov) cu suportul Programului Tacis al Comunitatii Europene.

Obiectivul de baza al proiectului este de a contribui la restaurarea, conservarea si dezvoltarea in context transfrontier a ecosistemelor de stepa, la managemetul lor durabil, ca parte viabila a sistemului de utilizare a terenurilor. In cadrul proiectului este preconizata elaborarea mecanismelor si instrumentelor pentru aplicarea agriculturii durabile orientate spre reabilitarea valorilor istorice si socio-culturale a resurselor de stepa si a zonelor de risc pentru utilizarea terenurilor. In acest proiect sunt implicati circa 40 experti locali si internationali din domeniul agriculturii, ecologiei, turismului si alte domenii.

Sursa: civic.md