Serviciul "Hidrometeo" va fi dotat cu echipament de monitorizare a calitatii mediului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat va obtine echipament performant in valoare de 460 mii de dolari americani pentru dotarea laboratoarelor implicate in moniorizarea gradului de poluare a mediului. Procurarea utilajului este prevazuta in cadrul Proiectului “Managementul si distrugerea stocurilor de poluanti organici persistenti (POPs)”, implementat de  Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale (MERN).
Solicitat de agentie, Gavril Gilca, sef de directie la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a mentionat ca modernizarea laboratoarelor va permite efectuarea cu o exactitate inalta a analizelor de laborator si depistarea unui spectru mai larg de poluanti in apa, aer si sol. Noul echipament sofisticat urmeaza sa intre in functiune in primele luni ale anului 2009.

Valentin Plesca, manager de proiect, a specificat pentru agentie ca in prezent sint lansate si alte activati din cadrul proiectului dat, ce tin de inventarierea locatiilor contaminate cu pesticide din categoria POPs, pe teritoriile fostelor depozite de pesticide din gospodarii agricole, in numar estimativ de circa 1000. Aceste locatii vor fi luate in evidenta, va fi determinat gradul de poluare si suprafata afectata, iar informatiile vor fi incluse intr-o baza de date. In continuare, ele vor fi izolate si marcate cu semne de avertizare, iar ulterior, in functie de riscul pe care il prezinta pentru mediu si populatie, precum si de sursele financiare disponibile, vor fi realizate masuri de inlaturare a acestuia. 
Pina in prezent, in cadrul proiectului, MERN a finalizat etapa de evacuare si distrugere a deseurilor chimice din sectoarele agrar si energetic. In total, pe parcursul anilor 2006-2008, au fost transportate in Franta si distruse in incineratoare speciale la fabricile companiei “Tredi” peste 2200 tone de materiale toxice. 
Astfel, de la statii de transformare din sectorul energetic au fost demontate si eliminate 18660 de condensatoare electrice vechi ce contineau substante toxice, cu o greutate totala de 934 de tone. Totodata, din sectorul agrar au fost eliminate 1292 de tone de pesticide din 11 raioane. Drept rezultat, aproximativ o treime din teritoriul tarii a fost curatat de deseuri contaminate cu poluanti organici persistenti. 
Proiectul “Managementul si distrugerea stocurilor de poluanti organici persistenti” este implementat in perioada martie 2006 – mai 2010.  Proiectul, in valoare de  peste 10 milioane de dolari, este finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) prin intermediul Bancii Mondiale si de Guvernul Republicii Moldova.

Sursa: Moldova Suverana