Energia vantului (eoliana)

Fiecare ora pamantul primeste 1014 kWh de energie solara. Circa 1-2% din energia solara se transforma in energie eoliana. Acest indiciu intrece de 5-10 ori cantitatea energiei transformata in biomasa de catre toate plantele Pamantului.

Omenirea utilizeaza energia eoliana pe parcursul a catorva milenii. Vantul impunea sa lucreze morile de vant, misca corabiile cu panze. Energia cinetica a vantului a fost si este accesibila practic in toate partile pamantului. Este atractiva si din punct de vedere ecologic – nu produce emisii in atmosfera, nu formeaza deseuri radioactive.

Ca sursa energetica primara vantul nu costa nimic. De asemenea aceasta poate fi utilizata decentralizat – este o alternativa buna pentru localitatile mici aflate departe de sursele traditionale.

Istoricul
Drept sursa energetica vantul este cunoscut omenirii de 10 mii de ani. inca la orizontul civilizatiei energia vantului se utiliza in navigatia maritima. Se presupune ca egiptenii stravechi mergeau sub panze inca 5.000 ani in urma. in jurul anului 700 pe teritoriul Afganistanului masini eoliene cu axa verticala de rotatie se utilizau pentru macinarea grauntelor. Cunoscutele instalatii eoliene (mori cu elicele conectate la turn) asigurau functionarea unor sisteme de irigare pe insula Creta din Marea Mediterana. Morile pentru macinarea boabelor, care functionau pe baza vantului, sunt una din cele mai mari performante a secolelor medii. in sec. XIV olandezii au imbunatatit modelul morilor de vant, raspandite in Orientul Mijlociu, si au inceput utilizarea larga a instalatiilor eoliene la macinarea boabelor.

in 1854 in SUA apare o pompa de apa, care functiona pe baza energiei vantului. Ca constructie, aceasta pompa semana cu modelul morilor de vant, dar avea mai multe palete (brate) si un fluger pentru determinarea directiei vantului. Catre anul 1940 in SUA peste 6 milioane de instalatii de acest tip se utilizau pentru pomparea apei si producerea energiei electrice. Este socotita o premiza a cuceririi Vestului salbatic, datorita posibilitatii de asigurare cu apa a fermelor zootehnice. insa la mijlocul secolului XX vine sfarsitul utilizarii large a energiei vantului, venind in schimbul ei o sursa energetica moderna – petrolul.

Interesul catre energetica vantului reapare dupa cateva crize petroliere traite de omenire timp de cateva decenii. Acest lucru se petrece la inceputul anilor ’70, datorita cresterii rapide a preturilor la petrol.

Tendintele de utilizare a vantului sunt indreptate in primul rand pentru producerea energiei electrice, deoarece pentru statele industrializate pompele nu sunt importante.

Potentialul eolian major este observat pe litoralurile marine, pe ridicaturi si in munti. Dar exista multe alte teritorii cu un potential eolian necesar pentru utilizare. Ca sursa energetica vantul poate fi mai greu de calculat spre deosebire de soare, dar in anumite perioade prezenta vantului se observa pe parcursul intregii zile. Asupra resurselor eoliene influenteaza relieful pamantului si prezenta barierelor (obstacolelor) plasate la inaltimi de pana la 100 metri. De aceea vantul, intr-o mai mare masura, depinde de conditiile locale (relief) decat de soare. in localitatile montane, spre exemplu, doua suprafete pot avea potential solar egal, insa potentialul vantului poate fi diferit datorita diferentei in relief si directiile curentilor maselor de aer. in legatura cu aceasta planificarea locului pentru plasarea instalatiei se petrece mai detaliat decat montarea unui sistem solar.

Energia vantului de asemenea este supusa schimbarilor sezoniere a timpului. Lucrul unei asemenea instalatii este mai efectiv iarna si mai putin efectiv in lunile de vara (in cazul sistemelor solare situatia este inversa). in conditiile climaterice din Danemarca sistemele fotoelectrice sunt efective la 18% in ianuarie si la 100% in iulie. Eficacitatea lucrului statiei eoliene este de 55% in iulie si 100% in ianuarie. Astfel, varianta optima este combinarea intr-um sistem a instalatiilor eoliene si solare. Asemenea sisteme simbiotice asigura o productivitate a energiei electrice mai inalt in comparatie cu instalatiile eoliene sau fotoelectrice, luate aparte.

Pavel

Va rog, unde gasesc detalii ds. … in 1854 in SUA apare o pompa de apa, care functiona pe baza energiei vantului. …