Europa nu uita de Gurile Dunarii

Problematica construirii unilaterale de catre autoritatile ucrainene a unui canal de navigatie pe bratele Chilia si Bastroe ale Dunarii a figurat pe agenda reuniunii la propunerea delegatiei romanesti. Participantii la conferinta au apreciat ca modul in care este aplicat proiectul ucrainean de construire a canalului de navigatie de mare adancime Dunare – Marea Neagra nu respecta prevederile Conventiei Ramsar si standardele internationale de mediu si ca ridica anumite semne de intrebare referitoare la capacitatea organizatiilor internationale de a utiliza instrumente adecvate pentru prevenirea degradarii mediului si, in cazul de fata, a unei zone umede de importanta internationala, ca urmare a initierii unor proiecte de infrastructura cu impact major asupra mediului inconjurator.
Conventia Ramsar a fost, de altfel, unul dintre primele foruri internationale care au adoptat o pozitie pe problematica Bastroe, solicitand autoritatilor ucrainene prin Raportul elaborat in comun cu expertii Programului UNESCO Omul si Biosfera in urma misiunii din octombrie 2003 in partea ucraineana a Deltei Dunarii sa elaboreze un studiu de impact si sa analizeze alte rute pentru construirea canalului, avand in vedere ca ruta Bastroe constituie cea mai proasta alternativa dintre cele prezentate pentru construirea canalului. Cu toate acestea, s-a constatat ca Ucraina nu a dat curs recomandarilor formulate in Raportul Conventiei, lipsindu-le astfel de orice eficacitate.
Reuniune si la Viena
In urma desfasurarii reuniunii, va fi redactat, pana la sfarsitul anului, un raport si vor fi formulate recomandari pentru Conferinta Statelor Parti din cursul anului viitor. Statele participante au subliniat necesitatea includerii cazului Bastroe in acest document, precum si a implicarii mai active a organizatiei in vederea solutionarii cazului cu respectarea instrumentelor juridice internationale la care Ucraina este parte. De asemenea, avand in vedere ca printre competentele exclusive ale Conferintei Partilor se numara si adoptarea unor recomandari specifice, importante state europene – Germania, Franta, Austria si Suedia – si-au exprimat sprijinul si intentia de a prezenta in coautorat cu Romania un proiect de recomandare care sa fie supus dezbaterii Conferintei Partilor.
De asemenea, o delegatie romana condusa de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Speranta Maria Ianculescu, va participa, in perioada 13-14 decembrie 2004, la lucrarile celei de a saptea Sesiuni ordinare a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), ce se desfasoara la Viena. Cu acest prilej, luni va avea loc Reuniunea Ministeriala dedicata celei de a X-a aniversari a semnarii Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.