Pe 4 octombrie a.c. Enbridge Inc. a anunțat terminarea lucrărilor de expansiune ale fermei solare de la Sarnia, Ontario, devenită la ora actuală cea mai mare din lume. Cu un output de 80 megawați, această fermă generează suficientă energie pentru a alimenta 12,000 de rezidențe. Ea numără nu mai puțin de 1,3 milioane de module solare, pe o suprafață de 943,000 metri pătrați.
Enbridge este cel mai mare distribuitor de gaz natural din Canada și unul dintre cei mai mari operatori de oleoducte din America de Nord. În prezent, compania albertană afirmă că generează 850 megawați de energie verde din instalațiile sale solare, geotermale, eoliene și din căldura generată de incinerarea deșeurilor. Peste 400 de milioane de dolari au fost investiți în extinderea fermei de la Sarnia, deținută anterior de First Solar Inc, creând, potrivit cifrelor furnizate de guvernul ontarian, 800 noi locuri de muncă.
Între 1999 și 2008, conform rapoartelor Enbridge, operațiunile companiei au provocat 610 deversări, care au totalizat 21 milioane de litri de hidrocarburi ce au contaminat mediul. Cu toate acestea, investițiile Enbridge în energia curată i-au conferit un loc printre cele mai sustenabile 100 de corporații ale lumii.
PANOURILE SOLARE FOTOVOLTAICE
Există două mari tipuri de panouri solare utilizabile în prezent: panouri solare termice, folosite la încălzirea apei și a locuințelor, și panouri solare ce utilizează celule fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Acestea din urmă transformă energia solară direct în energie electrică, prin intermediul unui proces fizic complex. Ele se pot folosi pentru producerea energiei electrice în diverse contexte, de la locuințe individuale (panouri montate pe acoperișuri), la ferme solare sau chiar sateliți.
DE CE ÎN ONTARIO?
Provincia Ontario, în mod special partea de sud, beneficiază pe toată durata anului de suficiente zile însorite pentru a produce electricitate prin intermediul tehnologiei solare fotovoltaice. Cantitatea de soare pe care o primește sudul ontarian este comparabilă cu cea din numeroasele țări europene unde această energie este utilizată în rezidențe sau companii de mai mulți ani. Toronto are aproape tot atâtea zile însorite ca Miami, doar că la Toronto climatul este mai rece – un avantaj, deoarece eficacitatea tehnologiei solare fotovoltaice diminuează pe măsură ce crește temperatura în panourile solare.
AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE LA NIVEL DE MEDIU
Unul dintre cele mai benefice și mai evidente efecte ale fermelor solare asupra mediului este producerea de energie curată, dintr-o sursă regenerabilă. Ele reduc nevoia utilizării surselor convenționale de energie – și implicit a necesității de a fora după petrol și gaze naturale – și spre deosebire de acestea, nu produc emisii de carbon.
Dezavantajele fermelor solare sunt legate de suprafețele de teren pe care construirea lor le necesită. Datorită costului ridicat al echipamentelor solare, se caută pământ cât mai ieftin, în regiuni mai izolate sau nedezvoltate. Acest lucru, cuplat cu faptul că fermele solare ocupă arii întinse, prezintă riscul de a perturba ecosisteme, mai ales când e vorba de teritorii virgine.
O altă problemă subliniată de asociațiile pro-mediu este legată de cost: energia solară este scumpă iar fondurile alocate acestor investiții, că provin din sfera publică sau privată, privează alte inițiative ecologice, cu un impact poate mai mare și mai rapid asupra mediului.
ACCENT MONTREAL nr. 54, 8 octombrie 2010
http://www.accentmontreal.com/