Foc şi Otravă

Un nor de fosfor galben are toate şansele să pătrundă în România după ce un tren încărcat cu această substanţă a deraiat la numai 250 de kilometri de graniţa nordică a României. Locul în care s-a produs accidentul ecologic este la o distanţă mică faţă de România, existând astfel un real pericol la siguranţa cetăţenilor. Deşi specialiştii şi autorităţile române susţin că România nu este supusă niciunui risc, directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a recunoscut că „este vorba de noroc“, „liniştind“ populaţia că „până mâine noapte (n.n. – adică miercuri), la ora 12.00 nu există niciun pericol“. Prin urmare, după această oră, nimeni nu poate să spună care vor fi modificările meteorologice şi cum va afecta norul de fosfor galben populaţia României. Singura şansă ca ţara noastră să nu fie afectată este ca vântul să bată în direcţia opusă teritoriului României. Autorităţile ucrainene însă au comparat accidentul cu explozia din 1986, de la centrala nucleară de la Cernobîl. Efectele acestui accident, pe termen lung, sunt devastatoare.Un nor de fosfor galben se apropie vertiginos de România, după ce un tren care transporta substanţa periculoasă a deraiat în vestul Ucrainei. Trenul, care era format din 15 vagoane cisternă, venea din Kazahstan şi se îndrepta spre Polonia. Anchetatorii ucraineni nu au precizat încă motivul exact al producerii accidentului, dar au exclus din start o acţiune a vreunei grupări teroriste. Într-un comunicat oficial al preşedinţiei ucrainene se precizează că norul toxic se întinde pe suprafaţă de 90 de kilometri pătraţi. Ieri, în jurul prânzului, norul toxic din Ucraina a ajuns la o distanţă de 160 de kilometri de România şi, dacă vântul îi va fi prielnic este posibil să ajungă pe teritoriul ţării noastre în câteva zile. Fosforul galben este o substanţă inflamabilă şi otrăvitoare care la peste 40 de grade se aprinde. Victor Voicu, expert în toxicologie, a declarat că „sub forma elementară, fosforul alb sau galben poate genera leziuni grave hepatice şi renale, dacă este inhalat şi pătrunde pe cale respiratorie dând iritaţii grave ale căilor respiratorii şi tulburări grave ale sistemului cardiovascular cu hipotensiune, cu tulburări de ritm ale inimii etc“. Voicu a menţionat că fosforul „este un element chimic foarte agresiv în forma sa pură. Nu are cum să stea în formă elementară în spaţiu pentru că se oxidează şi se combină cu apa. De aici se pot genera ploi acide“.

Autorităţile române fac demersuri pentru a calma populaţia ţării. Ucrainenii nu au informat România cu privire la acest incident

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, că a solicitat Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava să monitorizeze calitatea aerului în judeţ. Onofrei a spus că „nu ştim care va fi direcţia vântului şi de aceea am solicitat APM Suceava să efectueze măsurători în mai multe zone din judeţ, cu autolaboratorul pe care îl au în dotare. Vom monitoriza nonstop calitatea aerului, iar dacă va fi cazul vom propune măsuri de avertizare a populaţiei. Nu avem însă acum motive de îngrijorare“.

Nicolăescu aberează, Korodi habar n-are de incident
La rându-i, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a susţinut că populaţia nu trebuie să intre în panică, deoarece, chiar dacă va norul va pătrunde în România, potrivit „ministrului expert“, există destul timp pentru a lua toate măsurile de precauţie. „Nu are rost să panicăm populaţia, oricum după datele unora, dacă, deci dacă, s-ar îndrepta spre România i-ar trebui cel puţin 48 de ore să pătrundă pe teritoriul ţării“, a opinat Nicolăescu. Pe de altă parte, ministrul Mediului, Attila Korodi, a ieşit şi el în faţa mass-media pentru a spune, ca şi cei care au vorbit înaintea sa, că autorităţile române nu sunt la curent cu ceea ce se întâmplă. „Din informaţiile pe care le avem noi, până la această oră, autorităţile din Ucraina nu au transmis niciun fel de informaţie cu privire la acest nor poluant. De aceea este prematur să se facă declaraţii în acest moment despre modul cum vor evolua lucrurile“.

Tăriceanu ştie cum bate vântul
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a vrut şi el să înlăture panica, apelând, prin intermediul massmedia, la calm. Primul-ministru a aflat despre incident de la televizor. Cu toate acestea, el a subliniat că nu există riscul ca norul toxic să pătrundă pe teritoriul României şi că nu există motive de panică. De asemenea, Tăriceanu a arătat că oficialii ucraineni nu au informat autorităţile de la Bucureşti asupra accidentului şi că reprezentanţii Ministerului Mediului analizează eventualele măsuri care se impun, dacă va fi nevoie. „Primul lucru care doresc să-l subliniez este că, până în acest moment, nu avem parte de o informare oficială din partea autorităţilor ucrainene. Ministrul Mediului a încercat să ia contactul cu omologul său ucrainean, dar ucrainenii nu răspund“, a declarat premierul.

ISU are probleme mai importante decât accidentul
Reporterii ATAC au încercat ieri, mai bine de jumătate de oră, să afle care vor fi măsurile luate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru prevenirea eventualelor consecinţe asupra populaţiei. Unul dintre oficialii instituţiei ne-a explicat, însă, la telefon, că directorul este într-o şedinţă „cu o delegaţie străină, şi adjuncţii dânsului la fel, iar eu nu pot să îi deranjez. Da staţi liniştit, că nu vine norul. A zis şi la televizor că nu vine“. Nepăsarea l-a caracterizat şi pe mai-marele ISU, Vladimir Secară. Acesta ne-a replicat sec: „În primul rând, ţineţi legătura cu Ministerul Mediului. Deocamdată, în următoarele 48 de ore, nu există nici măcar iminenţa unui pericol asupra României“. La insistenţa reporterilor ATAC, Secară ne-a răspuns plictisit: „Nu mă ţineţi mult că sunt într-o şedinţă cu o delegaţie străină. Nu trebuie să creăm panică, vom lua măsuri de monitorizare a apei şi aerului, la solicitarea Ministerului Mediului“. Plictisit şi mult prea relaxat pentru un şef de instituţie care ar trebui să reacţioneze prompt, Secară s-a întors la întâlnirea cu delegaţia străină. Ce mai contează 22 de milioane de români?

Ucrainenii exclud din start ipoteza unui atac terorist
Din primele cercetări ale autorităţilor ucrainene se pare că trenul a deraiat, excluzându-se ipoteza, conform căreia accidentul s-ar fi petrecut din cauza unei implicări teroriste. În urma incidentului, 20 de persoane au fost grav rănite şi alte 800 de persoane au fost evacuate din regiunea Lvov. Mai multe echipe de pompieri au fost desfăşurate la faţa locului, şi patru membri ai echipelor de salvare, sosiţi primii au fost grav răniţi şi spitalizaţi. Preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, a emis un ordin prin care cere Guvernului să ia toate măsurile necesare pentru diminuarea efectelor accidentului chimic, produs acum două zile în vestul Ucrainei. Conform ordinului prezidenţial, Guvernul este obligat să adopte cât mai rapid un plan pentru contracararea consecinţelor accidentului feroviar şi de asemenea, este îndemnat să asigure securitatea locuitorilor din zonă, oferindu-le alimente, asistenţă medicală şi adăpost. În total, zona afectată găzduieşte peste 11.000 de ucraineni, conform lui Mihailo Ţimbaliuk, şeful poliţiei locale. Alături de Guvern, administraţia locală din zona Lvov, unde s-a produs teribilul accident, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei, faunei şi florei. Din cauza toxicităţii fosforului, care este inflamabil şi otrăvitor, numeroase localităţi din vestul Ucrainei riscă să fie afectate. Norul format în urma incendiului rezultat din accident se întinde pe 90 de kilometri pătraţi, deasupra a 14 sate situate în apropierea oraşului Lvov, situat în vestul Ucrainei, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Polonia şi 250 de kilometri de graniţa nordică a României. Ministrul ucrainean al Apărării a declanşat starea de alertă în unităţile subordonate Comandamentului Vestic, pentru a face faţă efectelor norului toxic rezultat în urma accidentului feroviar de acum două zile. După accident, unităţile Comandamentului operativ de vest au intrat în stare de alertă, fiind întocmite planuri pentru contracararea consecinţelor dezastrului“, a comunicat Ministerul Apărării. De asemenea, Ministerul Apărării din Ucraina a precizat că un număr foarte mare de elicoptere ale aviaţiei militare sunt în stare de alertă şi că Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă a oferit două elicoptere pentru efectuarea de teste în zona poluată.

Transportul de fosfor era ilegal
Potrivit cotidianului „Prospect Pravdy“, transportul feroviar de fosfor era ilegal. Motiv pentru care nu beneficia de toate măsurile de protecţie necesare. Garnitura de tren nu respecta normele internaţionale în domeniu, ruta exactă şi genul materialului transportat trebuind specificate organizaţiilor internaţionale. Citând o serie de experţi militari, „Prospect Pravdy“ precizează că fosforul transportat are importante aplicaţii militare, mafia ucraineană şi rusă fiind implicate în astfel de operaţiuni extrem de profitabile din punct de vedere financiar. Conform aceloraşi surse, demnitari din cadrul Ministerului Transporturilor de la Kiev au fost acuzaţi în mod frecvent de favorizare a operaţiunilor mafiei implicate în transportul unor materiale ilegale, printre care deşeuri radioactive, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. Dezastrul produs în urma accidentului feroviar din vestul Ucrainei este folosit de principalii lideri politici de la Kiev, preşedintele Viktor Iuşcenko, şi premierul Viktor Ianukovici, pentru a demonstra incapacitatea adversarilor politici. Preşedintele Iuşcenko a ameninţat cu demiterea guvernului în cel mai scurt timp, dacă acesta nu va lua măsurile necesare. Premierul Ianukovici a respins acuzaţiile preşedintelui, acuzându-l pe acesta de ignorare a „catastrofei umane“. Mass-media din Ucraina critică modul de intervenţie al autorităţilor, „Lvivska Gazeta“, precizâ nd că prima reacţie a administraţiei regionale a fost aceea de a ascunde cauzele şi efectele accidentului, poliţia locală reţinând trei reporteri din mass-media locală, eliberaţi în cursul dimineţii, în urma protestului organizaţiilor pentru protecţia libertăţii presei. Radioul local din Lvov a afirmat că nu sunt cunoscute date exacte privind numărul de victime din rândul populaţiei civile sau al forţelor de intervenţie locale, semnalând mobilizarea masivă a unităţilor militare din regiunea Lvov, fiind trimişi soldaţi în zona dezastrului. „Sevastopolskaya Gazeta“, citând surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), a declarat că autorităţile de la Kiev resping orice posibilitate a unui atac terorist împotriva garniturii de tren. Aceleaşi surse au subliniat că SBU monitorizează accesul în regiune pentru a combate „ameninţările la adresa securităţii na- ţionale a Ucrainei“. Surse guvernamentale ucrainene citate de cotidianul „Vechernie Vesti“ au condamnat „presiunile la adresa guvernului de la Kiev venite din partea Poloniei, României, Ungariei şi Slovaciei“, considerând că statele vecine doresc să învinuaiscă Kievul nu să ofere ajutor. „Kievskie Vedomosti“ precizează că la locul dezastrului sunt prezente echipe specializate în combaterea dezastrului din Belarus şi Federaţia Rusă.

sursa: www.atac-online.ro