Greenpeace avertizeaza ca in bazinul Tisei isi desfasoara activitatea 20 de poluatori importanti

"De la acest accident teribil, cateva lucruri s-au schimbat in bine in Romania, chiar daca in tara mai exista companii poluatoare care nu pot face investitii urgente pentru eliminarea poluarii", a declarat Herwig Schuster, expert in substante toxice in cadrul Greenpeace CEE.

Referindu-se la regiunea Somes-Tisa, el a nominalizat o serie de poluatori industriali – compania Terapia Cluj Napoca, fabrica de hartie Somesul din Dej, societatea REMIN Baia Mare pentru vechile operatiuni miniere.

Societatea REMIN a fost citata insa de reprezentantul Greenpeace si ca exemplu pozitiv, pentru lucrarile de reabilitare realizate la iazul de decantare Novat din Baia Borsa, unde, la cateva saptamani dupa accidentul de la Baia Mare, in anul 2000, a avut loc un alt accident ecologic major.

Iazul Novat, extrem de periculos, a devenit de acum sigur, afirma reprezentantii Greenpeace, dupa ce REMIN a efectuat lucrarile necesare, sprijinite de Greenpeace si finantate de guvernul Austriei, valoarea investitiilor totalizand 200.000 de euro, din care 50.000 de euro cofinantare din partea Ministerului Economiei si Comertului.

De asemenea, compania Transgold, fosta Aurul, care a cauzat deversarea de cianura in Tisa, si-a imbunatatit in mod clar standardele de siguranta. Organizatia Greenpeace nu mai considera aceasta companie un "punct fierbinte" (hot spot) pe harta poluarii, desi utilizarea in continuare a cianurii, extrem de toxica, mai provoaca ingrijorare.

La inceputul anului 2000, doua dezastre ecologice au avut loc in Romania. In seara zilei de 30 ianuarie, in Baia Mare, iazul de decantare apartinand uzinei de procesare a minereurilor aurifere Aurul, detinuta in proportie de 51 la suta de catre o companiei australiana, iar 49 la suta de catre statul roman, s-a rupt si peste 100.000 mc de apa reziduala cu cianura si metale grele au ajuns in raurile Lapus si Somes, iar de acolo in Tisa. Cauza accidentului a fost o combinatie intre numeroasele greseli de constructie a iazului, management deficitar in caz de risc si conditii meteorologice extreme.

Al doilea accident a avut loc cateva saptamani mai tarziu, in martie, la Baia Borsa, cand ruperea iazului Novat a facut ca 20.000 tone de namol si metale grele sa ajunga in apele raului. Cauza accidentului a fost lipsa echipamentului de siguranta al iazului, din lipsa resurselor financiare.

/ROMPRES/