Bucuresti, 26 septembrie 2005 – Greenpeace a descoperit experimente ilegale cu pruni modificati genetic (MG) la Statiunea pentru Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita. Aceste experimente fac parte dintr-un proiect international si au fost descoperite in luna august in timpul unor activitati de documentare a Greenpeace. Prunii MG care se gasesc in Bistrita nu detin autorizatie din partea Ministerului Mediului. Dupa ce saptamana trecuta, un reprezentant al Ministerului Agriculturii a declarat ca experimentele genetice cu cartofi MG erau singurele cercetari de acest fel, prezenta prunilor MG in mediul inconjurator demonstreaza exact contrariul si faptul ca organismele modificate genetic (OMG) sunt scapate de sub control in Romania, iar statiunile de cercetare reprezinta locuri de joaca pentru industria OMG, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.
Prunii MG prezinta riscuri serioase pentru sanatatea oamenilor deoarece contin o gena care ofera rezistenta la antibiotice, cum ar fi Kanamicina. Directiva Uniunii Europene asupra eliberarii intentionate a OMG in mediu cere ca toate plantele MG cu gene care dau rezistenta la antibiotice si care pot avea efecte adverse asupra sanatatii sa fi fost deja eliminate pana in anul 2004. Aderarea Romaniei la UE fiind planificata pentru 2007, guvernul pune in pericol procesul aderarii, nereusind sa puna in aplicare legislatia precara care ar trebui sa controleze OMG-urile.
Conform unui membru al echipei de cercetare din Bistrita, prunii MG sunt in pamant din anul 1996 si nu exista segregare pentru a fi siguri ca acestia sunt separati de prunii traditionali. Prin polenizare, acesti pruni MG pot contamina usor speciile inrudite care nu sunt modificate genetic. Dupa recoltare, prunele nu sunt distruse, asa ca este posibil ca fructele sa ajunga pe piata. Aceste prune pot ajunge pe piata pentru a fi consumate, sau chiar in gem sau traditionala tuica. Aceasta inseamna ca sanatatea oamenilor este pusa in pericol. in loc sa ameninte Greenpeace, Ministerul Agriculturii ar trebui sa isi faca datoria de a prelua controlul asupra ceea ce se intampla la statiunile de cercetare, aparent fara stiinta lor, sa ia masuri imediate si sa se asigure ca acest lucru nu se va mai intampla, a mai declarat Gabriel Paun. Greenpeace cere Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa opreasca cultivarea ilegala a prunilor MG, sa preia controlul situatiei in toate centrele de cercetare din Romania si sa isi faca publica pozitia oficiala asupra organismelor MG.
Pentru mai multe informatii puteti contacta:
Gabriel Paun, coordonator campanii OMG Greenpeace, tel. 0744 351977
Anamaria Bogdan, ofiter de presa Greenpeace, tel. 0721 632396