Imbunatatirea situatiei in domeniul salubrizarii necesita eforturi sustinute ale autoritatilor centrale si locale

In activitatea autoritatilor administratiei publice centrale si locale lipsesc actiuni practice, care ar duce la imbunatatirea radicala a situatiei in domeniul salubrizarii. Acest lucru l-a declarat, joi, intr-o sedinta cu factori de decizie prim-ministrul Vasile Tarlev, care a subliniat necesitatea reexaminarii bazei legislativ-normative in domeniu pentru ajustarea acesteia la cerintele si necesitatile actuale.

Violeta Ivanov, ministru al Ecologiei si Resurselor Naturale, a informat ca, in cadrul actiunilor dedicate Anului salubrizarii, pe parcursul anului 2007 s-au realizat mai multe activitati, inclusiv au fost lichidate 2682 gunoisti stihiinice, amenajate si autorizate 163, curatate zeci de hectare de parcuri, scuaruri si fisii de protectie a drumurilor auto, a cailor ferate etc. De asemenea, au fost selectate 216 terenuri pentru construirea noilor depozite pentru deseurile menajere solide.

Totodata, potrivit ministrului, situatia la capitolul salubrizarii ramine alarmanta, ceea ce se explica prin atitudinea insuficienta si inconstienta a societatii civile, a autoritatilor publice locale fata de problema deseurilor, a impactului acestora asupra aspectului estetic al localitatilor, mediului si sanatatii populatiei.

La rindul sau, ministrul Transporturilor si Gospodariei Drumurilor, Vasile Ursu, a informat ca, pentru executarea hotaririi de Guvern privind plantarea fisiilor forestiere de-a lungul traseelor nationale si locale, precum si cailor ferate, in anii 2006-2007 au fost saditi cca 107 mii de puieti de nuci. Activitatile de plantare a nucilor pe marginea traseelor vor continua si in anul curent.

Prim-ministrul a apreciat drept nesatisfacatoare situatia actuala in ceea ce priveste salubrizarea localitatilor, mentionind ca hotaririle de Guvern cu privire la declararea anului 2007 ca An al salubrizarii localitatilor, precum si privind plantarea fisiilor de nuci de-a lungul drumurilor publice au fost executate doar partial, ceea ce nu este acceptabil. In context, seful Executivului a cerut evaluarea activitatii Comisiei nationale pentru organizarea si desfasurarea actiunii Anul 2007 – anul salubrizarii localitatilor intru stabilirea gradului de responsabilitate pentru neexecutarea hotaririi de Guvern respective de catre fiecare membru.

De asemenea, premierul a dat o apreciere nesatisfacatoare gradului de realizare a hotaririi privind plantarea fisiilor de nuci de-a lungul drumurilor publice si cailor ferate. In context, prim-ministrul a avertizat conducerea Ministerului Transporturilor si Gospodariei Drumurilor privind necesitatea finalizarii acestor actiuni pina in luna noiembrie curent.

In alta ordine de idei, prim-ministrul a indicat Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale sa definitiveze si sa prezente Guvernului, in termene restrinse, Planul de desfasurare a activitatilor de creare a spatiilor verzi si salubrizare a teritoriului, preconizate pentru lunile aprilie – mai anul curent.

De asemenea, potrivit lui Vasile Tarlev, se impune asigurarea unui control mai riguros asupra utilizarii surselor financiare alocate atit din Fondul Ecologic National, cit si din cele locale, asigurind realizarea de catre beneficiarii proiectelor a angajamentelor asumate.

Sursa: Ziarul “Moldova Suverana”