Ca şi în anii precedenţi, în republică continuă practica de incendiere a miriştii după recoltarea grînelor. Este demonstrat faptul că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil, din care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.
Deşi agenţii economici care cultivă spicoase au fost preîntîmpinaţi privind neadmiterea arderii paielor şi miriştii, cît şi despre impactul adus mediului, ei continuă această practică.
Conform datelor parvenite de la Agenţiile şi Inspecţiile ecologice, pînă în prezent au fost depistate cazuri de ardere a miriştii aproape în toate raioanele republicii. La 12.08.08 suprafaţa afectată de incendii constituie cca. 1200 ha, iar prejudiciul cauzat resurselor de sol se estimează la 300000 lei.
În toate cazurile depistate, inspectorii pentru ecologie au calculat prejudiciul cauzat resurselor de sol şi au întocmit procese-verbale, care sînt trimise în instanţele de judecată.
Deoarece în majoritatea cazurilor este dificil de stabilit persoana vinovată, responsabilitatea totală o poartă beneficiarul sau deţinătorul de teren.
Facem apel către organele administraţiei publice locale, conducătorii de unităţi agricole, populaţie, să renunţe la această practică dăunătoare, ce are consecinţe negative asupra mediului înconjurător.