Interviu cu Nicu Vrednic, Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale

? Cum apreciati relatiile dintre Ministerul Ecologiei si organizatiile neguvernamentale de mediu, existente in Republica Moldova ?

in Republica Moldova, in prezent exista circa 500 ONG de mediu, asociatii si alte forme obstesti de colaborare in domeniul protectiei mediului ambiant. Ministerul nu poate sa nu tina cont de necesitatea corelarii si interactiunii cu aceste instituitii, mai ales, in virtutea Conventiei de la Aarhus, privind accesul la informatie, justitie si participarea publicului la adoptarea deciziilor in domeniul mediului ( conventie ratificata de catre Republica Moldova la 7 aprilie, 1999). Deci avem multe obligatii, cea mai principala fiind atragerea publicului la procesul decizional de mediu.

? Prin ce mijloace Ministerul Ecologiei atrage publicul in acest proces decizional ?

Ministerul Ecologiei isi coordoneaza activitatile si procesul de elaborare a actelor legislative si normative printr-un memorandum de colaborare cu ONG-le de mediu. Acest memorandum, care reprezinta initiativa Miscarii Ecologiste din Moldova (ONG) si fostul Departament al mediului, prevede implicarea specialistilor de mediu, neantrenati in randul functionarilor publici, in diverse activitati: in comisii, grupuri de lucru, la diferite conferinte, seminare, training-uri etc. Deci ONG-lor de mediu le revine rolul de a asigura o participare cat mai larga a publicului in procesul de imbunatatire a starii mediului ambiant. Recent, la sedinta Consiliului Administrativ al Fondului Ecologic, a participat reprezentantul ONG-lor de mediu, Alecu Renita, sedinta pentru pregatirea perioadei de salubrizare si amenajare pentru primavara a localitatilor. Reprezentantii ONG-lor fac parte din grupurile de lucru pentru implementarea Conventiilor la care Republica Moldova face parte (18 conventii ) sau reprezinta tara la diferite conferinte internationale.
La randul sau, Ministerul participa la diferite seminare si training-uri in localitati. Aceste activitati permit o asigurare a transparentei in activitatile si deciziile Ministerului.

? Care sunt neajunsurile activitatii ONG-lor de mediu ?

in primul rand ele nu sunt dotate cu tehnica necesara. Acest lucru este o piedica in asigurarea unor rezultate calitative. De asemenea, lipseste o colaborare a ONG-lor cu autoritatile locale; unirea eforturilor si coordonarea activitatilor intre acestea ar grabi solutionarea problemelor de mediu. Şi nu in ultimul rand , este ignorat faptul ca problemele ecologice nu au granite. Or, nerezolvarea acestor probleme la nivel local este o piedica pentru solutionarea lor la nivel national si asa mai departe.

? Cu ce ONG-uri colaborati mai activ ?

in general ne straduim sa fim impartiali cu toate ONG-le. Doar este necesar ca activitatile acestora sa corespunda cu legislatia in vigoare si sa duca la imbunatatirea starii mediului ambiant.

? Apropo de accesul publicului la informatie, ce ofera Ministerul Ecologiei in acest sens ?

Centrul Informational de Mediu al Ministerului Ecologiei pe langa publicatiile ?Mediul Ambiant? si ?Buletin Infomativ?, ofera orice informatie care tine de ecologie, cu conditia ca aceasta sa fie corecta si verificata. Anual avem peste 2500 de vizitatori, inclusiv printre elevi si studenti.

? Transmiteti un mesaj pentru vizitatorii [url=http://www.test1.ru]www.test1.ru[/url]

Vreau sa-i indemn pe toti, indiferent de varsta, sa se implice in solutionarea problemelor ecologice. Cu cat vor fi mai multi prieteni ai naturii cu atat viata ne va fi mai sanatoasa si respectiv mai frumoasa.
? Va multumesc.
Interviu realizat de Mariana Cazac