Kelemen Hunor da inapoi in cazul Rosia Montana! “Nu intentionez sa semnez declasarea Carnicului”

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, se justifica la RFI, dupa ce organizatii neguvernamentale i-au cerut demisia, din cauza avizului dat pentru descarcarea de sarcina arheologica in Masivul Carnic de la Rosia Montana. Kelemen Hunor spune ca a vrut sa fie “pro-activ” si sa salveze “ce se poate salva“.

Cititi si: Zeci de persoane au protestat la ministerul Culturii fata de avizul dat pentru Rosia Montana

Rep.: Cum le raspundeti, domnule ministru Kelemen Hunor, celor care va cer demisia, pentru ca ati aprobat descarcarea de sarcina arheologica pe Masivul Carnic, un prim pas catre distrugerea Rosiei Montana, in opinia ecologistilor?

K.H.: Primul pas catre distrugerea Rosiei Montana sau patrimoniului cultural national este nepasarea si neluarea unei decizii. De zece ani, de 11 ani, de cand exista aceasta licenta, facem seminarii, facem demonstratii, tabere, dar nimeni nu pune nimic concret pe masa pentru a pastra patrimoniul cultural national. Eu puteam sa iau o decizie ca nu ma implic sau refuz pozitia specialistilor si mai asteptam vreo zece ani si in fata ochilor nostri se prabuseste patrimoniul de acolo. Sau pot sa fiu pro-activ si pot sa caut solutii sa salvez cat se poate salva. Sigur, asta nu inseamna ca se va deschide mina sau mineritul acolo, pentru ca nu ministrul Culturii decide, dar in ceea ce priveste patrimoniul cultural construit, eu am cautat o pozitie pro-activa si o solutie in cazul in care se merge mai departe cu celelalte avize si bineinteles, hotararea de Guvern va fi favorabila inceperii mineritului.

Rep.: Dar ca sa fie clar, dvs. sustineti sau nu proiectul minier de la Rosia Montana, domnule Kelemen Hunor?

K.H.: Eu sustin o solutie prin care sa se poata pastra patrimoniul construit, in proportie de 80% si o solutie prin care aducem 140 de milioane de dolari pentru patrimoniul construit, in conditiile in care ministerul cheltuie anual cam 15 milioane de dolari pentru patrimoniul construit, pentru restaurare, renovare. O astfel de solutie pot sa sustin, doar din punctul de vedere al Ministerului Culturii. Eu nu ma pricep la partea de tehnologie, cianura s.a.m.d.. Cei care confunda si cei care intentionat amesteca aceste lucruri ori nu sunt corecti ori incearca sa manipuleze opinia publica, spunand ca patrimoniul cultural national va fi distrus de cianura. Nu sunt astfel de legaturi in nici un caz.

 

Sursa: Ecomagazin

 

Mihai

Perfect deacord, omul a vrut sa salveze ce INCA mai poate fi salvat, sper sa nus e opreasca doar pentru ca au sarit catecva organizatii in sus

Dan

El intentioneaza sa reabiliteze zona, normal ca nu o sa semneze daca nu se semneaza inainte un contract prin care banii vor fi vizati catre minister

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.