La Chisinau a fost lansat la nivel national Proiectul Controlul Poluarii in Agricultura sustinut de Banca Mondiala

Alexandru Jolondcovschi. managerul general PCPA, a comunicat presei ca proiectul îsi propune sa promoveze adoptarea practicilor agricole prietenoase mediului în cadrul asociatiilor de fermieri cu statut juridic, asociatiilor familiale si fermierilor individuali, adica, sa apropie agricultura si ecologia, sa consolideze politica nationala, capacitatea legislativa si institutionala care sa asigure controlul poluarii cu nutrienti si sa desfasoare o campanie de constientizare publica si o strategie de replicare a proiectului la nivel de tara. Proiectul va lucra în strânsa legatura cu trei institutii de stat: Institutul Solului, Institutul de Amenajari Silvice si Hidrometeo.
Conform declaratiilor dlui Alexandru Jolondcovschi, în R. Moldova, spre deosebire de toate tarile din bazinul Marii Negre unde se realizeaza proiecte pentru reducerea poluarii cu nutrienti, s-a reusit efectuarea unei sinergii între Programul de Finantare Rurala ? RISP si PCPA. ?Vom acorda granturi pentru acele credite ale RISP-ului care au tangenta cu obiectivul proiectului PCPA în scopul de a solutiona problema de mediu. Astfel, se va oferi asistenta financiara sub forma de credite din fondurile RISP si granturi din fondurile PCPA pentru acoperirea costurilor legate de controlul poluarii agricole: procurarea echipamentului, a sistemelor tehnice de productie, a liniilor tehnologice de prelucrare a productiei agricole, a materialului saditor si semincer, îngrasamintelor etc., care sa corespunda obiectivelor de protectie a mediului, inclusiv reducerea volumului de poluanti agricoli în sol si ape?, a mentionat managerul PCPA, Alexandru Jolondcovschi.
PCPA îsi propune de a identifica golurile din legislatia R. Moldova privind controlul poluarii în sectorul agro-industrial, o alta sarcina fiind elaborarea Codului Bunelor Practici Agricole, un element de baza în domeniul agricol al oricarui stat care se vrea în Europa.
În aria pilot ? râul Lapusnita, vor fi construite opt platforme comunale de stocare a deseurilor organice si 1200 de platforme individuale, se va crea un sistem de management al gunoiului de grajd, se vor aplica practicile agricole prietenoase mediului, se va planta vegetatia forestiera, se vor efectua lucrari de reabilitare a zonelor umede. De asemenea, în zona pilot demonstrativa va avea loc monitorizarea calitatii solului si a apelor de suprafata si de adâncime.
Actualmente, în comuna Negrea, prima localitate din aria pilot, selectata în baza de concurs, au demarat activitatile PCPA. Aici în curând vor fi date în exploatare 150 de platforme individuale si o platforma comunala pentru gestionarea gunoiului de grajd. De fapt, activitatea în aria pilot a început de la conlucrarea cu autoritatile publice locale, fiind creat si un consiliu coordonator al proiectului la nivel local, în frunte cu dna Lidia Lupu, presedintele raionului Hâncesti. Alecu Renita, presedintele Miscarii Ecologiste din Moldova, a mentionat ca PCPA are valoare de unicat si deschide, din punct de vedere al factorilor de mediu si agricultura, o perspectiva de mare importanta pentru R. Moldova. În plus, ecologistul considera ca, replicat la nivel national, acest proiect va contribui la îmbunatatirea sigura a mediului înconjurator si la refacerea retelei hidrografice a tarii.
Râuletul Lapusnita, unul din cele 3000 de fire de apa de pe teritoriul R. Moldova, izvoraste din apropierea satului Iurceni, Nisporeni si curge prin 11 comune din raioanele Hâncesti si Leova. Aria pilot demonstrativa a PCPA este de peste 46 mii ha, numarul de locuitori ai zonei respective fiind de circa 43 de mii.
Proiectul Controlul Poluarii în Agricultura se înscrie perfect în Directiva Comisiei Europene cu privire la nitrati si este unic pentru R. Moldova prin faptul ca se va crea o zona pilot demonstrativa pentru întreaga tara ? râul Lapusnita din fostul judet Lapusna, ce cuprinde localitati din raioanele Hâncesti si Leova. Experienta acumulata în bazinul râului Lapusnita, prin realizarea componentelor majore ale PCPA, va putea fi transferata spre orice râulet din cele circa 3 mii care alcatuiesc reteaua hidrografica a R. Moldova. PCPA va crea un nou model de administrare non-poluanta a apelor mici din Moldova si va deschide perspectiva de a transforma satele noastre în localitati curate, lipsite de deseuri organice.

Pentru conformitate: Lilia Curchi

Relatii la tel.: 23.71.49
Secretariat: 23.74.23 (V. Resetnic)
e-mail: [email]pcpa@ppnatura.org[/email]