Semnarea memorandumurilor cu Agenţia Cehă pentru Dezvoltare

Ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, a avut o întrevedere, joi, 29 aprilie 2010, cu Michal Pastvinsky, directorul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare.

În cadrul discuţiilor au fost trecute în revistă proiectele din domeniul mediului (managementul apelor şi al deşeurilor, hidrometeorologia şi protecţia biodiversităţii) care se implementează în Republica Moldova cu suportul guvernului ceh. Unul din aceste proiecte prevede construcţia apeductului Prut – Nisporeni, un alt proiect demarează iniţierea decontaminării terenurilor poluate cu produse petroliere de la activitatea istorică a bazei aviatice de la Lunga – Mărculeşti. În cazul acestor proiecte au fost semnate două memorandumuri care stipulează obiectivele de colaborare şi responsabilităţile între Ministerul Mediului şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare.

De asemenea în cadrul întîlnirii au fost luate în discuţie şi perspectivele practice de colaborare pe anul viitor care cuprind următoarele proiecte şi locaţii de desfăşurare: remedierea solului contaminat, Pelinia, managementul prevenirii poluării rîului Nistru de la sistemul comunal, Şoldăneşti, reconstrucţia sistemului de canalizare şi a staţiei de epurare, Vulcăneşti, managementul deşeurilor solide, Basarabeasca, managementul apei şi a sanitaţiei, depozitarea deşeurilor, Cimişlia; managementul hidrometeorologic al rîurilor Prut şi Nistru.

Partea cehă s-a arătat interesată şi de propunerea ce ţine de crearea unui sistem de depozitare a deşeurilor care ar satisface cerinţele respective la mai multe localităţi din regiunea sudica a ţării.

Semnarea memorandumurilor şi trasarea perspectivelor ulterioare de colaborare confirmă încă o dată menţinerea Republicii Moldova în grupul ţărilor prioritare, beneficiare ale asistenţei cehe. Totodată sunt consolidate bazele colaborării pe viitor a celor două state în vederea îmbunătăţirii mediului ambiant dar şi a soluţionării reale a problemelor cu care se confruntă cetăţenii din Republica Moldova în acest domeniu.

Serviciul de presă al Ministerului

MD 2005 or. Chişinău str. Cosmonauţilor nr.9

Tel. 20 45 07, fax 22 68 58, telefax. 20 45 33

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.