In 2005, numarul fenomenelor extreme pe teritoriul Romaniei poate fi, insa, influentat datorita abaterilor de la regimul climatologic, in special in ceea ce priveste inregistrarea unor furtuni violente de vara", a apreciat Florinela Popa.
In acest moment, stratul de zapada proaspat nins, ca si cel ce se va mai depune si in conditii de vant tare impune o atentie marita datorita riscului de producere a avalanselor, in special pe pantele abrupte, adapostite de vant.
Incalzirea vremii ce se asteapta la sfarsitul acestei saptamani, cu temperaturi de pana la plus 14 grade Celsius, va determina topirea partiala a stratului de zapada existent. Stratul care se va mentine va fi foarte umed, in consecinta, la altitudini de peste 1700 m, si in special peste 2.000 m, creste riscul de avalansa in timpul zilei, cu deosebire pe pantele din partea sudica a masivilor muntosi.
In ianuarie, regimul termic mediu va fi mai bland decat in mod obisnuit. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, cu tendinta de deficit pe alocuri in sud. Cu toate acestea, in februarie se previzioneaza ca regimul termic se va inrautati la nivelul intregii tari.
Temperaturile medii se vor situa sub valorile normale, iar cantitatile de precipitatii vor fi excedentare, fara a crea insa probleme culturilor agricole.
Estimarile prognostice de lunga durata (1-3 luni) integreaza semnalele date de variabile cu evolutie lenta de la frontiera atmosferei – ocean, banchiza polara, strat de zapada continental, activitatea solara.
"Prognoza de lunga durata nu se adreseaza publicului, cei vizati fiind agentii economici : agricultura, producerea si gestionarea energiei si resurselor in general, domenii in care ?aspectul cumulativ¬ al vremii conteaza mai mult decat cel ?instantaneu¬. Scorurile de realizare a prognozelor noastre pe lunga durata sunt, inca, departe de a ne multumi. Din pacate aceasta este situatia la nivel mondial", apreciaza reprezentantul ANM./ROMPRES/.