Micii producatori de lactate bio incearca sa-si faca loc pe piata vanzandu-si marfa in zonele din jurul fermelor. "Din 2000 producem lapte, branza-crema, feta, cascaval si smantana ecologice. Am inceput cu doua vaci si acum avem cinci. Obtinem 4.000 litri de lapte pe an, iar produsele ni le vindem numai la Sibiu. Comercializam si in functie de comenzi, multi clienti venind la noi acasa pentru a cumpara. Pretul este cu 10-20% mai mare decat al produselor conventionale", ne-a povestit Wilhelm Schuster. El a precizat ca, pentru a se impune pe piata producatorii bio (de lactate, miere, suc de fructe) din zona Sibiului s-au unit intr-o asociatie care produce in primul rand in functie de comenzi.
[b]Majoritatea fermierilor care produc lactate bio au intre cinci si zece vaci[/b]
Majoritatea producatorilor de lapte ecologic sunt fermieri cu 5-10 vaci. "Potentialul fermierilor romani este foarte mare si probabil exista cateva sute de mii care produc lapte bio si nici nu stiu", ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane a Laptelui. Acestia se confrunta insa cu problema pietei de desfacere pentru ca, din pacate, singurii care isi permit sa cumpere produse ecologice sunt romanii cu venituri mari. "Pe piata romaneasca produsele ecologice sunt cu 20-50% mai scumpe decat cele conventionale si de aceea este greu de gasit o piata interna de desfacere. In aceste conditii, pentru ca vanzarile nu merg foarte bine in tara majoritatea producatorilor mari s-au orientat spre export", ne-a declarat Valeriu Steriu, vicepresedintele firmei LaDorna.
[b]Firmele mari prefera sa exporte branza, svaiterul sau untul bio[/b]
Cateva dintre firmele mari de lactate incearca sa patrunda pe piata romaneasca cu produse bio, dar nu prea au succes. "Vindem in tara doar svaiter si unt. Pentru ca nu prea avem succes, ne-am orientat spre alte piete. Exportam in Grecia si studiem alte zone precum Marea Britanie, Germania Italia sau Spania. In Grecia vindem saptamanal intre 20 si 40 de tone lapte si produse lactate", ne-a precizat Valeriu Steriu. Daca unele fabrici vor sa se extinda in Romania, altele exclud aceasta varianta considerand ca este mai profitabil sa exporte. "In tara noastra nu exista o piata ecologica, astfel incat preferam sa ne vindem marfa in strainatate. Toata productia de branza feta ecologica o exportam in Germania si avand in vedere ca nu facem fata solicitarilor este greu de crezut ca ne vom orienta prea curand catre piata romaneasca. Cu atat mai mult cu cat un kilogram de branza feta ajunge pe raft in Germania la 15 euro", ne-a precizat Mihai Gales, directorul general al firmei Asinature.
[b]In Romania sunt 10.000 de vaci si peste 20.000 de oi care dau lapte ecologic[/b]
Pentru ca este o afacere profitabila, desi clientii sunt inca greu de gasit, tot mai multi producatori vor sa-si certifice fermele de vaci. O mare parte dintre fermieri indeplinesc conditiile impuse pentru a fi acreditati ca producatori de lactate ecologice. "In acest an, avem 10.000 vaci si 21.200 oi care produc 140.000 hl lapte de vaca si 4.150 hl lapte de oaie. Cantitatile de lactate bio cresc cu fiecare zi, in acest an estimam ca vor fi produse 541 tone telemea de oaie, 176 tone svaiter, 373 tone cascaval si alte produse precum untul sau smantana", ne-a declarat Teodora Aldescu, director in Ministerul Agriculturii.
Aveti foarte mare dreptate cand spuneti ca potentialul agricol al Romaniei este extraordinar de mare, dar din pacate multi ori nu isi dau seama. Totusi, diferenta de pret intre produsele eco si cele obisnuite nu ar trebui sa fie atat de mare pentru ca doar o mica parte din populatie alege sa cumpere.