Organizaţiile ecologiste, prezente la reuniunea Convenţiei Espoo de la Bucureşti, cer oprirea navigaţiei pe Canalul Bîstroe, Ucraina.
Întâlnirea Convenţiei Espoo care a început ieri la Palatul Parlamentului se anunţă încordată după ce ONG-urile de mediu au anunţat că trebuie găsită o alternativă la Canalul Bîstroe.
„Noi am comandat un studiu pentru a găsi o alternativă la Canalul Bîstroe, studiu pe care îl vom face public în luna iunie“, a declarat Orieta Hulea, coordonatorul programului organizaţiei WWF (World Wildelife Fund) România.
Studiul va fi întocmit atât de experţi români, cât şi de experţi ucraineni şi se vrea a fi un document de bază pentru navigaţia din Delta Dunării. „Ne menţinem poziţia că lucrările la Canalul Bîstroe trebuie oprite. Se ştie clar acum că acest canal are impact negativ asupra zonei“, a mai spus Orieta Hulea. Astăzi, ONG-urile de mediu vor face o declaraţie comună privind lucrările din Delta Dunării.
Verdictul Bîstroe
Tot în cursul zilei de astăzi, miniştrii de mediu din cele 45 de state prezente vor evalua legalitatea construirii Canalului Bîstroe.
Întâlnirea de la Bucureşti e importantă în primul rând pentru că se aşteaptă o decizie în legătură cu respectarea de către Ucraina a obligaţiilor de mediu asumate prin Convenţia Espoo.
Concluziile preliminare ale unui raport al comitetului Espoo, date publicităţii în ianuarie, arată că Ucraina a încălcat prevederile 2, 3 şi 4 din Convenţie. Documentul comitetului stabileşte că Ucraina nu are legislaţia necesară pentru punerea în practică a proiectelor de evaluare a consecinţelor asupra mediului din Delta Dunării.
Un nou acord
În cadrul reuniunii de la Bucureşti, nouă state vor semna acordul multilateral între ţările din sud-estul Europei pentru implementarea Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.
Documentul detaliază prevederile Convenţiei Espoo pentru o mai bună aplicare a acesteia în plan regional. Oficialii români spun că, prin noul acord, pot fi evitate conflictele ce pot apărea între state.