In plus, actiunea are ca scop adunarea de semnaturi in cadrul campaniei internationale ?UN MILION DE EUROPENI CER ELIMINAREA ENERGIEI NUCLEARE?, ce se desfasoara in perioada 26 aprilie 2004 ? 26 aprilie 2006 in statele Uniunii Europene.
O conferinta de presa va avea loc la fantana din Piata Universitatii in data de 10 august la ora 11:00.
Desi extrem de periculoasa, cu riscuri si costuri enorme, energia nucleara este in continua dezvoltare in Romania. Iar la aceasta se adauga si problema depozitarii deseurilor nucleare, nerezolvata nicaieri in lume, precum si a costurilor energiei nucleare care nu reflecta cheltuielile pentru rezolvarea problemelor mineritului, inchiderea si dezafectarea centralei.
Campania ?Un milion de europeni cer eliminarea energiei nucleare? are ca scop obtinerea a un milion de semnaturi, pentru a convinge tarile UE sa ia urmatoarele masuri:
– oprirea si prevenirea constructiei de centrale nucleare in UE;
– lansarea unui plan de renuntare la energia nucleara in cadrul UE;
– investitii masive in programe de eficienta energetica si de dezvoltare a surselor regenerabile de energie;
– anularea tratatului Euratom – prin care energia nucleara este sustinuta cu finantari masive din bani publici.
In privinta sectorului energetic, Romania se caracterizeaza prin supracapacitate, intensitate energetica ridicata (cantitate de energie consumata pe unitate de produs) si lipsa investitiilor in surse regenerabile de energie (solar, eolian, hidro, geotermal, biomasa).
Desi are un potential ridicat, legislatie si strategii bune de eficienta energetica, in Romania inca se construiesc noi capacitati de productie nucleara, si nu se investeste in eficienta energetica (atat in productia energiei cat si la consumatori), sau in alte capacitati de generare, curate, regenerabile.
Actiunea publica este organizata in colaborare cu GREENPEACE, in cadrul campaniei sale ?Energy Revolution Tour 2005?. Campania Greenpeace se desfasoara din Austria pana in Romania, pe cursul Dunarii, cu ajutorul navei Anna. Actiunea vizeaza informarea asupra implicatiilor energiei nucleare: pericolul si costurile energiei nucleare si ale combustibililor fosili, influentarea schimbarilor climatice, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie. In Bucuresti echipa Greenpeace aduce o expozitie pe teme de energie, instalatii demonstrative si diverse materiale informative.