Chisinau, 1 decembrie ( INFOTAG ). Declaratii in acest sens s-au facut in cadrul conferintei de presa cu genericul "Organisme Modificate Genetic. Rezultatele testarii produselor din soia", care a fost sustinuta astazi de catre specialistii Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale si de specialistii ONG "ProRuralInvest" la agentia INFOTAG.
Dupa cum transmite INFOTAG, expertii au informat audienta despre cele mai recente activitati in domeniul securitatii biologice, care se intreprind in Moldova in vederea respectarii stipularilor Protocolului de la Cartagena cu privire la Biosecuritate. Reglementarea activitatilor privind utilizarea organismelor modificate genetic este asigurata de catre Comisia Nationala pentru Securitate Biologica prin Legea privind securitatea biologica si de o serie de acte normative in domeniu, precum si de Cadrul National de Securitate Biologica elaborat cu suportul proiectului Biosecuritate (UNEP).
De curind, in scopul cunoasterii situatiei reale de pe piata autohtona, 9 mostre de produse din soia au fost testate in vederea depistarii OMG. Aceasta activitate a fost sustinuta de Ambasada Marii Britanii la Chisinau.
"Testarea a avut loc intr-un laborator specializat din Anglia si a costat 2,4 mii de lire sterline. Rezultatele obtinute au aratat ca sase produse: faina din soia, srotul din soia, carnea de soia, importate din SUA, Israel, Polonia, Ucraina, Brazilia contin 5% OMG. Şrotul de soia produs in Moldova si carnea de soia produsa in Olanda nu contin OMG", a spus Angela Lozan, manager al proiectului Biosecuritate.
Sergiu Ciobanu, consultant la Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, a relevat ca in prezent in Moldova nu se cultiva plante modificate genetic. El a relevat ca in Uniunea Europeana se permit spre comercializare produsele cu continut modificat genetic nu mai mare de 0,9%.
"La momentul de fata, in Moldova nu exista capacitati suficiente pentru depistarea continutul de OMG in produse, iar pe ambalaje nu este indicat daca produsul in cauza contine sau nu OMG. La Facultatea de biologie a Universitatii de Stat din Moldova, exista Centrul pentru Securitate Biologica, ce va asigura testarea OMG si evaluarea riscurilor pentru mediu si sanatate. Acesta urmeaza sa fie dotat cu echipament special si in timpul apropiat va incepe sa activeze, ceea ce va permite depistarea produselor ce contin OMG", a afirmat Ciobanu.
Referitor la riscurile pe care le prezinta consumul produselor ce contin OMG, el a relevat ca la momentul de fata, la nivel mondial, nu exista date veridice ce ar demonstra efectele negative ale acestora.
Comisia Nationala pentru Biosecuritate a fost informata de ultimele rezultate ale testarilor si va lua masuri pentru monitorizarea produselor importate si respectarea cerintelor de etichetare.
Nicolae Mereuta, coordonator pentru diseminare si relatii publice in cadrul ONG "ProRuralInvest", a comunicat ca recent a fost organizata o campanie de informare a populatiei referitor la OMG si a fost realizat un sondaj de opinie referitor la acest subiect, la care au participat 1,1 mii de persoane cu virsta cuprinsa intre 15-80 ani. Sondajul a fost realizat in doua etape: pina la informarea populatiei despre OMG si dupa aceasta.
Conform datelor obtinute, 56% din cei chestionati cunosc ce inseamna OMG, 72% considera ca consumul produselor ce contin OMG este riscant. Aproape toti sustin ca ar trebui sa se stie daca produsele pe care le consuma contin sau nu OMG. Circa jumatate din cei chestionati cred ca Moldova ar trebui sa acorde atentie agriculturii ecologice.
"Am constatat ca majoritatea celor chestionati sint de parerea ca produsele ce contin OMG prezinta un risc pentru sanatate. Totodata, informarea populatiei referitor la OMG a redus considerabil teama referitor la consumul acestor produse", a explicat Nicolae Mereuta.
INFOTAG precizeaza: Din anul 1996 si pina in 2001, in lume, suprafetele cultivate cu plante modificate genetic au crescut de peste 30 de ori. in 2002, acestea erau cultivate pe o suprafata de 58,7 mln. de hectare. Cei mai mari producatori de produse ce contin OMG sint SUA, Argentina, Canada si China. Din pnct de vedere al suprafetei cultivate in lume, cele mai cultivate plante modificate genetic sint: soia, porumbul, bumbacul, rapita, cartoful si tutunul.