Organizatiile internationale vor face o vizita in Delta, in octombrie

Potrivit unui comunicat al MAE remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX, pe baza rezultatelor vizitei si a informatiilor care vor fi transmise de partea ucraineana, misiunea va intocmi un raport independent, care va analiza consecintele realizarii primei etape a proiectului Bistroe asupra mediului inconjurator si va formula recomandari cu privire la realizarea etapei a doua, inclusiv propuneri de masuri de compensare a posibilelor efecte negative. Pentru analizarea concluziilor acestui raport, s-a decis organizarea unei reuniuni internationale in acelasi format, delegatia romana propunand ca aceasta reuniune sa fie gazduita de Romania. Potrivit sursei citate, la Casa Internationala a Mediului din Geneva a avut loc, marti, o reuniune internationala de urgenta consacrata situatiei create prin realizarea de catre autoritatile ucrainene a canalului de navigatie Dunare – Marea Neagra, pe braaele Bastroe si Chilia din Delta Dunarii. Interventiile delegatiei romane, condusa de secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, au reiterat preocuparea autoritatilor si a opiniei publice romane si internationale fata de consecintele ecologice ale realizarii proiectului ucrainean.

Au fost evidentiate actiunile autoritatilor de la Kiev care au ignorat prevederile conventiilor internationale in legatura cu administrarea biosferei Delta Dunarii si pe cele ale acordurilor bilaterale in vigoare privind regimul frontierei, nerespectand obligatiile de a furniza partii romane informatii cuprinzatoare privind ca-racteristicile proiectului, consecintele pe care le va genera asupra mediului si masurile de prevenire a eventualelor efecte negative ale lucrarilor respective. Delegatia ucraineana a facut o prezentare a proiectului precizand ca este in curs de finalizare prima etapa a acestuia si ca trecerea la realizarea celei de-a doua etape va avea loc dupa finalizarea studiilor de fezabilitate si aprobarea lor de autoritatile de la Kiev.

Argumentele prezentate in favoarea realizarii canalului au fost exclusiv economice si s-a afirmat ca posibilul impact asupra mediului inconjurator, inclusiv asupra partii romanesti a Deltei Dunarii, ar fi nesemnificativ. Reprezentantii conventiilor si organizatiilor internationale au remarcat ?caracterul confuz si contradictoriu? al unor date furnizate de partea ucraineana si au aratat ca informatiile transmise pana acum de Ucraina nu sunt adecvate si suficiente. Mai multi participanti au insistat asupra dimensiunii internationale pe care o are situatia creata de autoritatile ucrainene, accentuand caracterul unic al Deltei Dunarii.

Participantii la reuniune au solicitat autoritatilor ucrainene stoparea lucrarilor si amanarea trecerii la faza a doua a proiectului pana in momentul in care va fi realizat un studiu corespunzator al consecintelor acestuia asupra ecosistemului Deltei Dunarii, inclusiv in context transfrontalier, iar concluziile sale vor fi acceptate. Totodata, a fost solicitata monito-rizarea permanenta a impactului primei faze a proiectului asupra mediului.

La reuniunea organizata la iniaiativa Guvernului Romaniei si Secretariatului Conventiei Ramsar pentru zonele umede de importanta deosebita au participat reprezentanti ai unor organizatii internationale precum: Programul ONU pentru Mediu, Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii, Secretariatele Conventiilor Ramsar, Espoo, Aarhus, UNESCO, Comisia Europeana, precum si reprezentanti ai unor ONG-uri din domeniul protectiei mediului. La reuniune a participat si o delegatie ucraineana, condusa de Natalia Zarudna, ambasador cu ansarcinari speciale in MAE ucrainean.

Din delegatia romana, condusa de secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, au facut parte directorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Virgil Munteanu si reprezentantul Institutului de Cercetare-Dezvoltare a Dunarii, Mircea Staras, care a fost desemnat expertul partii romane in Comisia internationala de ancheta pentru stabilirea impactului transfrontalier al proiectului Bastroe.

MEDIAFAX

Sursa: Cotidianul Ceahlaul
Contribuit de: Genovev Cirligeanu