"PALMA DE LUT" – expozitie de arta si cultura ecologica

În zilele de 18 si 19 aprilie, în centrul oraşului Bălţi, a fost organizată o expoziţie de artă şi cultură ecologică “Palma de lut”.
Evenimentul a făcut parte dintr-un şir de activităţi comune derulate de Asociaţia “OZON”, Clubul „Meşterul Popular” din Bălţi şi Societatea Ecologică „Aqua Terra” din Iaşi (România) în cadrul proiectului „Prutul – un râu pentru copiii noştri”.

Pe durata expoziţiei au fost expuse lucrări ale meşterilor populari cioplite în lemn sau confecţionate din paie sau pănuşi. „Palma de lut” a găzduit şi păpuşi din paie şi pănuşi confecţionate din deşeuri de polietilenă, care au servit drept material de umplutură.

Organizatorii expoziţiei au făcut prezentări în faţa vizitatorilor despre valorile patrimoniului natural al râului Prut, despre rezervaţiile naturale de pe ambele maluri ale acestui râu.

Printre co-organizatori ai expoziţiei se numără Rezervaţia „Pădurea Domnească”; Şcoala de Arte Plastice din Bălţi; Alumni Resource Center Bălţi; American Corner din Bălţi; Institutul „Selecţia” şi Compania moldo-italiană „Floribel” din Bălţi.

Tot în luna aprilie, organizatorii îşi propun să desfăşoare o expoziţie similară şi în oraşul Glodeni.

Proiectul „Prutul – un râu pentru copiii noştri” a fost lansat la 1 decembrie trecut (proiectul Phare CBC, nr. 35), fiind derulat de Societatea Ecologică „AquaTerra” din Iaşi (România), în parteneriat cu Asociaţia „OZON” din Bălţi (Republica Moldova).

Proiectul îşi propune să promoveze valorile patrimoniului natural al rezervaţiilor naturale din lunca Prutului de pe ambele maluri şi accentuarea importanţei conservării lui, prin dezvoltarea de acţiuni transfrontaliere comune, cu finalitate practică, concretă şi impact de lungă durată.

La fel, proiectul îşi propune să constituie o structură asociativă şi dezvoltarea unor acţiuni transfrontaliere comune; elaborarea unor materiale didactice ecologice complementare programei şcolare: seturi didactice „Apa pentru viaţă” şi „Manuale de lucrări practice pentru cunoaşterea ecosistemelor acvatice” pentru şcolile, de pe ambele maluri; Informarea şi implicarea populaţiei locale în însuşirea valorilor şi practicilor ecologice; Organizarea evenimentului ecologic „Ziua Apei”.

Finanţator: Programul PHARE, Primăria Bălţi.