Participanţii la o eco-şcoală de vară vor învăţa să protejeze mediul înconjurător

Copii din Moldova, Ucraina şi Azerbaidjan vor participa la cea de-a 7-a ediţie a eco-şcolii de vară „Insula conservării energetice”, care se va desfăşura în UTA Găgăuzia, localitatea Congazcic. Cei 75 de participanţi au fost selectaţi din rândurile laureaţilor unui concurs privind energia şi mediul înconjurător, dar şi din familii defavorizate şi copii cu dizabilităţi, transmite Info-Prim Neo.

Tabăra este organizată de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret Gutta-club. Coordonatorul de proiect, Natalia Halaim, a declarat că deja s-a ajuns la a 7-a ediţie. Timp de 10 zile, copii vor participa la diverse traininguri, seminare şi jocuri în aer liber. Dea lungul anilor copii au construit aici diverse instalaţii care lucrează cu ajutorul energiei solare: instalaţii care încarcă laptopurile, telefoanele mobile, dar şi duşuri cu apă şi uscătoare etc.

Alexandrina Golub, voluntar la Gutta-Club, a declarat că scopul taberei este să formeze tineri integri şi social-responsabili, care vor lua în considerare şi problemele ecologice. Noile cunoştinţe pe care le vor obţine aici le vor fi utile la şcoală şi acasă.

Cristian Melenciuc, elev la Liceul Academiei de Ştiinţe, a declarat că pentru reducerea consumului de energie electrică în cadrul instituţiei a fost creată o instalaţie eoliană, cu ajutorul căreia se încarcă laptopurile, telefoanele utile, iar noaptea becurile ard de la energia solară acumulate ziua. „Elevii sunt educaţi că energia verde este la modă şi este o alternativă pentru viitor”, a spus elevul.

Colaboratul ştiinţific din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Sergiu Robu, a declarat că promovarea unei culturi de consum eficient al energiei este importantă ca şi promovarea culturii unui mod sănătos de viaţă. Copiii vor fi ajutaţi de către clasa ştiinţifică la realizarea tuturor proiectelor care vor contribui la îmbunătăţirea mediului înconjurător, a spus Sergiu Robu.

Şeful Secţiei protecţie civilă şi securitatea instalaţiilor din cadrul Gas Natural Fenosa, Lilian Cernalevschi, a menţionat că întreprinderea, împreună cu Gutta-Club, au elaborat mai multe acţiuni pentru utilizarea energiei solare, printre care broşuri, calendare, concursuri. De asemenea, copii au vizitat întreprinderea, unde s-au familiarizat cu domeniile de activitate din cadrul întreprinderii.

CRCT Gutta-club este o organizaţie non-profit de protecţie a mediului. În cadrul proiectului „Spare”anual are loc concursul republican „Energia şi mediul înconjurător”. Ulterior, participanţii au ocazia să meargă şi la şcoala ecologică de vară, unde pot învăţa jucându-se. CRCT Gutta-club organizează asemenea eco-şcoli din anul 2005.

Sursa: www.civic.md