PE BUTOI… CU PESTICIDE

Aproximativ 3200 tone de pesticide care continuă să fie una dintre problemele de actualitate, rămasă din perioada sovietica, continuă să lîncezească in depozitele din Moldova. Conform responsabililor ele sunt pregatite pentru evacuare si nimicire. Organizmele internationale vin în ajutor ecologistilor.
Potrivit datelor statistice la inceputul anilor 90 in depozitele gospodariilor agricole din tara erau stocate 7 mii tone de pesticide, carora in scurt timp le-a expirat termenul de valabilitate. Acestea prezinta pericol pentru mediul ambiant, mai ales pentru sanatatea omului.

VALENTIN PLESCA,MANAGER PROIECT
“3 mii tone de pesticide se pastreaza in depozitele fostelor colhozuri. Anume acestea prezinta pericol. In cadrul proiectului am inceput evacuarea acestora. Nu e o problema complicata tehnic. In tarile occidentale sunt tehnologii moderne de nimicire a acestora. Daca am avea bani timp de 3-4 ani ar putea fi evacuate toate 7 mii tone de pesticide care sunt in prezent in tara.”

IURIE MALANCIUC, SEF DIRECTIE MINISTERUL AGRICULTURII SI INDUSTRIEI ALIMENTARE
“Ne acorda ajutor si NATO. Aceste lucrari se desfasoara in patru etape: identificarea pesticidelor, ambalare , evacuare si nimicire. Lucram in comun trei ministere şi avem încă multe de facut.
În martie curent ecologistii isi propun sa finalizeze procesul de neutralizare a circa 1400 tone de astfel de substanţe toxice. In cadrul unei intrevederi a premierului Vasile Tarlev cu factori decizionali de la ministerul apararii, agriculturii si ecologiei, şeful cabinetului de miniştri a dispus urgentarea evacuarii pesticidelor

VASILE TARLEV, PRIM-MINISTRUL RM
Important e sa ne miscam mai repede. Autoritatile publice locale trebue sa acorde tot sprijinul paza depozitelor, sa nu se admita sustrageri ale acestor substante toxice.

Echipe de la Ministerul apararii au executat lucrări de reambalare, depozitare şi transportare a pesticidelor în 14 raioane, în volum de 1245 tone. Alta problema a ecologistilor este depistarea cantitatilor de pesticide ingropate în sol, acum multi ani.

sursa: www.trm.md