A opta parte din rezervatiile si monumentele naturii din Romania sunt reprezentate de pesteri. Procentul capata proportii si mai semnificative daca luam in considerare faptul ca ele reprezinta unele dintre obiectivele turistice cele mai atractive si vizitate, dar si cele mai fragile. Odata distruse, nu se mai pot reface nici macar in sute de ani, asa cum, de pilda, se poate reface o padure. Pesterile s-au format in sute de mii sau milioane de ani, in conditii climatice care nu mai exista azi pe Terra. Astfel, orice agresare asupra lor duce la modificari ireversibile", a apreciat Ovidiu Guja.
Tocmai de aceea, in Legea Ariilor Protejate (Legea 462/2001), pesterile sunt tratate distinct, intr-un capitol separat, cu prevederi si sarcini specifice, menite sa duca la protejarea si conservarea lor. In opinia lui Guja, organizatiile non-guvernamentale speologice, care ar trebui sa aiba numai scopul explorarii sau protectiei pesterilor, s-au transformat in societati comerciale neautorizate, care ofera turistului vizite chiar si in pesterile protejate. Unele dintre pesteri sunt deja intrate in circuitul turistic, dar nu sub forma organizata, ceea ce duce la un impact negativ mult mai mare si la o degradare rapida.
Articolele de lege privind protectia pesterilor interzic folosirea neautorizata a acestora. In Romania, activitatile comerciale, agroturistice sau nu, care vizeaza pesterile nu se pot desfasura fara autorizatie. In ultimii ani se constata o intensificare a impactului uman asupra pesterilor.
"Diverse organizatii si grupari fac, sub diverse forme, o reclama insistenta pentru turism organizat in pesteri. Se vorbeste cand de 70, cand de 40 de pesteri amenajate pentru turism si care abia asteapta sa-si primeasca vizitatorii. Cautarea senzationalului si a faptului divers nu face insa decat reclama incalcarii flagrante a legii", a declarat Ovidiu Guja.
Alinierea la politica europeana impune si masuri legate de protectia ariilor naturale. Din pacate, au existat si exista finantari din surse europene, pentru arii carstice si pesteri, care au facut mai mult rau decat bine, atentioneaza membrii societatii.
Institutul de Speologie, ca unic institut care studiaza pesterile la noi in tara, poate stabili aceste �reguli ale jocului�, el fiind si unicul administrator al pesterilor, potrivit legii de infiintare, inca neabrogata, din 1920. Specialisti in toate domeniile care privesc pestera, din cadrul acestui Institut, sprijina activitatile de protectie si realizeaza studii de impact daca se doreste dezvoltarea unei activitati turistice de masa. Acest lucru se face insa numai pentru pesterile care se preteaza la aceasta, "care nu sunt prea fragile", dupa cum apreciaza Guja.