Insa, nu nocivitatea unor aditivi este atat de periculoasa pentru sanatatea omului, cat utilizarea lor necorespunzatoare. Se spune ca suntem ceea ce mancam. Potrivit specialistilor, aproximativ 70% din bolile romanilor sunt provocate de alimente si de modul de hranire.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a realizat un amplu studiu prin care incearca se demonstreze atat partea pozitiva, cat si cea negativa a E-urilor. Paul Piscoi, coordonatorul proiectului Codex Alimentarius, arata ca, spre exemplu, nitritii in combinatie cu sarea sunt folositi pentru a opri dezvoltarea sporilor bacteriilor care provoaca botulismul. Ei sunt folositi pentru a aroma si fixa culoarea carnii rosii, a carnii de pasare si de peste. Insa, acestia pot reactiona cu anumite amine pentru a forma nitrozamine, multe dintre acestea cauzand cancer.
Si, oare, de cate ori atunci cand cumparam carne tocata sau carnaciori rumeni nu ramanem "miscati" de cat de frumos si de proaspat arata…! Aparenta doar, caci conservantii care contin sulfiti si care confera carnii culoarea rosie sunt interzisi in carne.
[b]Sanatatea poate fi grav afectata[/b]
Cei mai periculosi aditivi sunt cei sintetici. Consumul continuu de alimente care au in compozitia lor si aditivi artificiali afecteaza sanatatea organismului uman. Studiile de specialitate au aratat ca pentru a se apara de aceste chimicale, organismul produce anticorpi peste masura, care vatama la randul lor organele interne. Intr-un final, rezultatul acestor procese il reprezinta distrugerea iremediabila a sistemului imunitar si aparitia unor tumori maligne sau benigne. Problema este ca nu toti producatorii alimentari constientizeaza pericolul pe care il reprezinta pentru populatie alimentele nocive pe care le produc. In tarile dezvoltate, nici un producator serios nu are curajul sa introduca in alimente aditivi toxici care sa depaseasca concentratiile prevazute de lege. Multe produse alimentare de import, incarcate de E-uri ucigase, respinse la ele acasa, se comercializeaza fara probleme pe piata noastra. Si asta pentru ca romanilor le lipseste interesul pentru informare. Ori pentru ca, de saraci ce sunt, pornesc de la premisa ca omul tot trebuie sa moara de ceva. In tara noastra, regimul aditivilor alimentari e reglementat printr-un ordin al Ministerului Sanatatii. El cuprinde E-urile acceptate si cantitatile admise. Cu toate acestea, piata geme de alimente cu continut indoielnic. Ceea ce face OPC-ul sau controlorii veterinari tine mai mult de reclama decat de o activitate serioasa facuta cu profesionalism.
[b]In UE, doar aditivi naturali[/b]
"Aditivii alimentari se regasesc intr-o gama larga de produse pe care le consumam zilnic. In primul rand este necesara o diferentiere clara intre aditivii naturali si cei obtinuti pe cale artificiala. Tarile europene utilizeaza numai aditivi obtinuti pe cale naturala deoarece nu au efecte nocive asupra organismului uman. Pe de alta parte, aditivii artificiali se inscriu in categoria substantelor toxice, fiind factori chimici de risc", ne-a declarat dr. Florinel Badulescu, medic specialist oncolog.
De foarte multe ori, lumea medicala a atras atentia asupra faptului ca acesti aditivi alimentari pot pune in pericol sanatatea populatiei. Astfel, "utilizati repetat sau intr-o cantitate peste limita maxima admisa, aceste substante pot declansa anumite tipuri de cancer, cel mai frecvent cancerul digestiv", ne-a explicat dr. Badulescu.
Totodata, medicul a mai adaugat ca nu este de-ajuns ca pe eticheta sa fie trecut numele aditivului, ci trebuie sa apara si concentratia maxima admisa, astfel incat consumatorul sa stie la ce riscuri se expune. "Nu tot ce este roz si aspectuos e bun si pentru organism. Astfel, tocmai crenvurstii cei mai roz si mai apetisanti sunt si cei mai periculosi din cauza ca sunt plini de aditivi artificiali", a atras atentia dr. Badulescu.
[b]In Romania, aditivii nocivi nu sunt interzisi[/b]
Lista aditivilor autorizati difera de la tara la tara si este in continua schimbare. Totusi, Oficiul Consumatorilor din Piata Comuna Europeana a intocmit o lista cu cei mai periculosi aditivi prezenti in produsele alimentare. Acestia sunt:
– E 123 – se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen, de aceea este interzis in SUA si in fostele state sovietice;
– E 102 (tartrazina) – este un colorant galben care se gaseste in sucuri si dulciuri si are actiune cancerigena;
– E 330 (acid citric) – produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in majoritatea sucurilor;
– E 621 (glutamat monosodic) este unul dintre cei mai nocivi aditivi care produc cancer si boala numita Alzheimer. Se regaseste mai ales in supele concentrate, dar este folosit si la conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor;
– E 951 (aspartamul) este un indulcitor des folosit, foarte periculos, deoarece poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli mortale;
– E 131 (albastru patentat), E 211 (benzoat de sodiu), E 213 (benzoat de calciu), E 214 (p-hidroxibenzoat de etil) pot produce cancerul;
– E 250 (nitrit de sodiu), E 251 (nitrat de sodiu), E 252 (nitrat de potasiu) afecteaza vasele de sange.