Programul, care va fi implementat in perioada martie 2005- ianuarie 2006, urmareste schimbarea conceptiei generale privind imbunatatirea protectiei mediului, presupunand separarea deseurilor, colectarea si transportul gunoaielor menajere, reabilitarea vechii rampe de gunoi, precum si amenajarea uneia noi.
?Prin intermediul acestui proiect, care este primul de acest gen din Romania, ne propunem sa inlaturam impactul negativ produs de actualul sistem de colectare si depozitare a deseurilor, asigurand si protejand sanatatea cetatenilor municipiului?, a spus seful unitatii de implementare a proiectului, Marius Boasca.
In oras vor fi amenajate 1.000 de puncte de colectare, doua statii de reciclare a deseurilor, un centru de service tehnic pentru intretinerea si reparatia utilajelor, o statie de sortare a deseurilor reciclabile, un utilaj de concasare a resturilor rezultate in urma demolarilor si o statie de compostare.
Pentru blocurile de locuinte vor fi amenajate 930 de puncte de colectare (orasul are o populatie de 112.000 de locuitori), raportul fiind de un punct de colectare la 40 de apartamente.
De asemenea, fiecare dintre cele 5.000 de case din oras va primi unul sau doua containere, de 60 de litri fiecare, pentru depozitarea deseurilor organice.
Costul proiectului este de 18,3 milioane euro, din care 10,4 milioane euro fiind obtinuti prin proiectul ISPA, 2,2 milioane euro oferiti de guvernul danez, 2,4 milioane euro din partea guvernului roman, iar restul sunt fiind din bugetul local.
Campania de constientizare publica va fi asigurata de compania Hill International, in colaborare cu BRM Business Consulting