Poluanti Organici Persistenti distrusi

Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale a finalizat etapa de evacuare şi distrugere a deşeurilor chimice din sectoarele agricol şi energetic în cadrul proiectului „Managementul şi distrugerea stocurilor de poluanţi organici persistenţi”. 2226 tone de materiale toxice au fost transportate în Franţa pe parcursul anilor 2006-2008 şi distruse în incineratoare speciale la fabricile companiei Tredi.
De la staţiile de transformare de mare putere din sectorul energetic au fost demontate şi eliminate 18 660 de condensatoare electrice vechi ce conţineau bifenili policloruraţi (BPC), cu o greutate totală de 934 tone.
Recent ultimele două camioane cu pesticide inutilizabile şi interzice de la depozitul raional din Cimişlia au trecut hotarul Moldovei. În ansamblu la această etapă a proiectului au fost eliminate din sectorul agricol 1292 tone de pesticide. Au fost eliberate integral 13 depozite centrale din raioanele Teleneşti, Straşeni, Hînceşti, Niporeni, Floreşti, Şoldăneşti, Briceni, Rîşcani, Ştefan-Vodă, Vulcăneşti şi Cimişlia. Astfel, aproximativ o treime din teritoriul ţării a fost curăţat de deşeuri contaminate cu poluanţi organici persistenţi.
Alte cca. 2000 tone de pesticide, care se păstrează în depozite în celelalte raioane, necesită a fi eliminate în viitorul apropiat.
De rând cu aceste activităţi, în cadrul proiectelor aflate în curs de implementare, Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale a iniţiat lucrări de inventariere la scară naţională a uleiurilor dielectrice contaminate cu BPC, a locaţiilor contaminate cu poluanţi organici persistenţi şi activităţi pilot de remediere a terenurilor contaminare cu pesticide din categoria POP.
Activităţile menţionate sunt finanţate de Fondul Global de Mediu (GEF) şi Agenţia Canadiană pentru Dezvoltare Internaţională (CIDA) prin Banca Mondială şi de Guvernul Republicii Moldova, şi sunt orientate spre realizarea Planului Naţional de Implementare a Convenţiei de la Stockholm.

sursa: MERN