Activitatea de lichidare a catastrofei ecologice din Ungaria este de mare amploare. Aproape un milion de tone de noroi roşu, scurs din depozitul combinatului Ajka, se răspândeşte pe albia râurilor pe noi teritorii. Reziduurile au ajuns deja la braţul Mosoni-Duna din vestul Dunării, la graniţa cu Austria şi Slovacia, provocând moartea peştilor. În urma avariei şi-au pierdut viaţa 4 persoane (un bărbat, o femeie şi doi copii).
În jur de 120 de persoane au fost rănite şi au suferit arsuri, dintre care 40 sunt în stare gravă. Sute de persoane au fost evacuate. 6 persoane sunt date dispărute. Mulţi răniţi au fost transportaţi la spitalul militar din Budapesta. Treptat, catastrofa poate dobândi un caracter internaţional. Vă prezentăm în continuare opinia jurnalistului maghiar Valeri Tkacenko, care a acordat un interviu „Vocii Rusiei”.
„Noaptea trecută noroiul roşu s-a deversat deja în râul Raba. Specialiştii depun eforturi pentru prevenirea deversării reziduurilor. În locurile în care apar pete roşii se aruncă în apă ghips şi substanţe cu nivel ridicat de nitrat de calciu şi de magneziu. Aceste măsuri ajută la neutralizarea conţinutului alcalin şi reducerea toxicităţii apei. În acest scop s-au folosit deja 300 de tone de materiale de neutralizare şi se planifică să se deverseze încă 500 de tone. Şeful Direcţiei regionale a apelor din regiunea vestică a Dunării este convins că se va reuşi neutralizarea conţinutului alcalin a noroiului deversat”.
Chiar dacă aceste reziduuri nu ar fi conţinut niciun fel de componente chimice, oricum ar fi fost o situaţie de urgenţă, este convins ecologistul Aleksei Iablokov, membru-corespondent al Academiei Ruse de Ştiinţe. El a explicat pentru „Vocea Rusiei” de ce avaria din Ungaria este periculoasă pentru mediul înconjurător.
„Nu este vorba pur şi simplu de apă, ci de reziduuri lichide, formate în urma producerii de oxid de aluminiu (materie primă pentru producerea aluminiului), care conţine componenţe foarte toxice, inclusiv metale grele. Prezenţa acestor substanţe determină pericolul deosebit al reziduurilor, pentru că se produce intoxicarea oamenilor şi a naturii, care au intrat în contact cu ele. Dacă urmările fisurării rezervorului pot fi lichidate, se pot construi noi case, se pot repara drumurile, este mai periculos faptul că în urma avariei din Ungaria se formează un strat contaminat al solului”.
Potrivit publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, locuitorii din zonele afectate de noroiul roşu nu-şi mai văd viitorul în locurile natale. În pofida asigurărilor date de autorităţi, mulţi dintre ei spun că „pământul lor a murit, animalele au murit” şi „va fi imposibil să se dezvolte agricultura nu doar în timpul actualei generaţii, ci şi a celei viitoare”. Locuitorii autohtoni spun că nu vor mai avea nicio valoare casele lor chiar după refacerea lor.
Uniunea Europeană şi-a exprimat deja îngrijorarea faţă de situaţia creată. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Joe Hennon, a declarat că dacă va lua amploare catastrofa, UE este dispusă să acorde ajutor în vederea lichidării acesteia. Potrivit experţilor, lichidarea urmărilor catastrofei poate dura multe luni, ba chiar ani.
[…] Sursa: GreenMedia […]