Poluarea care limiteaza efectele poluarii

[b]Efectele neasteptate ale poluarii[/b]

Ploile acide sunt rezultatul dizolvarii gazelor emise in atmosfera. Este vorba in special de sulfati si nitrati. Picaturile de ploaie pot ajunge sa contina asfel cantitati mici de acid sulfuric sau acid nitric.

Ei bine, n-o sa va vina sa credeti, dar au si o parte buna: limiteaza incalzirea globala.

Cel putin asta indica rezultatele unui studiu recent publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences. Studiul investigheaza sursele care produc schimbarile climatice – asa numita incalzire globala si contrazice teoria simpla general acceptata.

[b]incalzirea globala[/b]

Doua gaze sunt considerate in principal responsabile pentru incalzirea globala: metanul si dioxidul de carbon. in special metanul este considerat responsabil pentru 22 la suta din cresterea efectului de sera pe Terra, crestere atribuita subproduselor civilizatiei umane.

Principalii responsabili pentru emisiile de metan sunt de fapt microorganismele prezente in toate ariile umede. Acestea se hranesc cu hidrogen si acetati din sol si emit metan in atmosfera. Pe masura ce efectul incalzirii globale este tot mai pronuntat se amorseaza u fel de ciclu: incalzirea inmulteste microorganismele si acestea produc tot mai mult metan.

Noul studiu sugereaza insa ca acest ciclu ar putea fi intrerupt sau ca rezultatele lui ar putea fi alterate de un alt factor poluator: emisiile de sulf. Şi asta pentru ca impreuna cu bacteriile care produc metan exista in regiunile umede si bacterii care mananca sulf. Şi inca, intre acestea, exista o permanenta competitie.

Mai multe experimente au aratat ca depozitele de sulf pot reduce productia de metan in anumite regiuni, reduse ca intindere, cu pana la 30 la suta prin activarea bacteriilor care mananca sulf.

Recentul studiu sugereaza astfel ca pe langa efectele lor nocive, ploile acide ar putea limita cresterile cantitatii de metan emis in atmosfera. Mai mult, ne sugereaza cat de complex este tabloul pe care trebuie sa-l studiem atunci cand vrem sa aflam mai multe despre efectele poluarii atmosferice.

Partea cea mai interesanta este ca autorii studiului, condusi de Vincent Gauci, de la Open University, din Marea Britanie, au incercat pentru prima data sa determine cum afecteaza poluarea cu sulf regiunile mlastinoase pe arii foarte extinse.

Pentru aceasta, cercetatorii au folosit un model computerizat produs de NASA. Simularea a inclus ultimele date privind emisiile globale de metan respectiv poluarea cu sulf, precum si date privind modelele de modificari climaterice si de evolutie a zonelor mlastinoase.

Modelarea a incercat sa urmareasca interactiunile intre emisia de metan si ploile acide pe o perioada de peste 100 de ani, din 1960 pana in 2080 iar rezultatele au fost extrem de interesante. De pilda, cercetatorii au descoperit ca poluarea cu sulf a limitat emisiile de metan de-a lungul ultimilor 50 de ani si ca este capabila sa reduca emisiile de metan cu cateva milioane de tone anual.