Acest proiect se efectueaza cu scopul asigurarii participarii Ucrainei ca stat dunarean la dezvoltarea infrastructurii Coridorului de transport international VII si acordarea unui nou impuls pentru economia intregii Regiuni Dunarene.
Conform cerintelor legislatiei Ucrainei, pana la inceperea lucrarilor de reinnoire au fost efectuate masuri de proiectare-examinare la scara larga, au fost elaborate studii de argumentere tehnico-economica pentru formarea canalului Dunarea ? Marea Neagra, au fost analizate posibile variante de reinnoirea functionarii canalului, care in diferite masuri se refera la Rezervatia biosferei Dunarene.
Ca rezultat a fost recunoscut cel mai optim proiect reinnoirii canalului pe bratul Bystryi.
Canalul va fi compus din doua parti: prima ? albia naturala existenta (portul Reni ? Izmailskii Ceatal (pe aceasta portiune in cadrul Comisiei Dunarene functioneaza calea navigabila internationala), Izmailskii Ceatal ? portul Vilkova, portul Vilkova ? Marea Neagra); partea a doua ? canalul artificial reinnoit pe bratul Bystryi.
Dupa cum atesta expertiza de amploare, efectuata de catre institutiile imputenicite, fcrearea caii navigabile de mare adancime Dunarea ? Marea Neagra nu va duce la consecinte negative esentiale pentru ecosistemul rezervatiei.
in special, dupa concluziile expertilor, realizarea lucrarilor hidrotehnice nu va atrage poluarea a atmosferei, deoarece sursele fixe de poluare a atmosferei sunt inexistente.
Conform Programei de stat avizate privind supravegherea asupra situatiei complexurilor naturale, vor fi construite statii permanent functionale si posturi de monitorizare ecologica, vor fi efectuate evaluari periodice detaliate a influentei canalului asupra ecosistemelor adiacente si regimului apei in Delta Dunarii.
in perioada depunerii icrelor si pe timpul nivelurilor de limita scazute a apei lucrarile de reinnoire vor fi limitate sau vor fi incetate.
Pe timpul functionarii canalului vor functiona limitari de caracter ecologic. Astfel, in timpul trecerii navelor prin teritoriul Rezervatiei biosferei Dunarene sunt prevazute limite de viteze pentru nave, alte masuri preventive.
in procesul lucrarilor de reinnoirea caii navigabile de mare adancime Dunarea ? Marea Neagra pe bratul Bystryi Ucraina va respecta toate cerintele de siguranta ecologica, care, conform practicii internationale, se refera la astfel de obiective.
Prin aceasta in Ucraina s-a efectuat studierea detaliata a practicii internationale de constructie a cailor navigabile prin rezevatiile biosferei, in special, in gurile raurilor Missisipi, Po, Rona, Temza, Mekong si altele.
in acest context pentru comunitatea internationala prezinta totodata interes experienta Romaniei, care a construit doua canale navigabile prin sectorul sau al Deltei Dunarii, unde se afla o rezervatie mare de apa si mlastina. Fara a lua in consideratie, ca, in tocmai, in acesta zona are loc reproducerea in masa a ornitofaunei, apar principalele concentratii sezoniere a pasarilor inotatoare si marginase apelor, Romania il utilizeaza pentru asigurarea navigatiei active, imbinand protectia mediului natural cu asigurarea dezvoltarii social-economice a regiunii.
in conformitate cu obligatiile sale internationale si documentele juridico-normative, incheiate intre Ucraina si Romania, Partea Ucraineana din otcombrie 2003 a informat in repetate randuri Partea Romana despre planurule de reinnoirea canalului si este dispusa si in continuare sa faca schimb de informatii si sa se consulte pentru imbinarea armonioasa a intereselor, legate de pastrarea bogatiei naturale a Rezervatiei biosferei Dunarene.
Previous
Next