Pentru a asigura posibilitatea realizarii dreptului la un mediu inconjurator prielnic, pentru a garanta accesul publicului la informatiile ecologice, Republica Moldova a semnat la Aarhus (Danemarca) in 1998 |Conventia privind accesul la informatie, justitie si participarea publicului la adoptarea deciziilor in domeniul mediului". Aceasta Conventie a fost adoptata la Conferinta a patra ministeriala |Un mediu pentru Europa" la Aarhus, pe 25 iunie 1998 si a fost ratificata de catre 16 tari. Ea are la baza trei principii fundamentale: accesul la informatia ecologica (Art. 4-5), participarea publicului la luarea deciziilor (Art.6-8) si accesul la justitie (Art.9).
in acest context sambata, 11 februarie, la Facultatea de Biologie si Pedologie s-a organizat un training in cadrul Programului de Instruire a Tinerilor Formatori ACCELS, coordonator Tatiana Echim.in cadrul acestui training s-a urmarit instruirea participantilor in vederea valorificarii dreptului de acces la informatia ecologica, drept garantat de Conventia de la Aarhus si legislatia tarii. Trainingul a fost moderat de catre studentele de la Facultatea de Biologie si Pedologie, Nadejda Gindea si Mariana Ursu.
Printre expertii invitati, se numara Radu Bajureanu, prim-sef adjunct la Agentia Ecologica Centru, Vasile Şalaru, seful Catedrei de Biologie, Ecologie si Silvicultura la USM, Victor Şalaru, Tatiana Dudnicenco, Elena Andronic- profesori universitari la USM.
Timp de 5 ore participantii au invatat cum sa opereze cu prevederile acestei Conventii, cum sa intocmeasca cereri pentru a obtine informatii ecologice, cum sa determine restrictiile juridice ale accesului la informatie ecologica si au obtinut date despre autoritatile de stat, care culeg, pastreaza si difuzeaza diferite genuri de informatie ecologica.
Mariana Cazac
Previous
Next