precum si la conservarea patrimoniului cultural. Zona de impact va fi in partea central-vestica a Romaniei, intr-o regiune istorica, cunoscuta sub denumirea de Patrulaterul Aurifer. Aceasta faimoasa regiune miniera din Muntii Apuseni, Transilvania, acopera o suprafata de aproximativ 550 kilometri patrati. Patrulaterul Aurifer a fost, din punct de vedere istoric, cea mai importanta regiune aurifera a Europei vreme de peste 2.000 de ani.
Exploatarea va incepe din 2007
Pe baza rezervelor dovedite ca existente in prezent, durata de viata a exploatarii este de aproximativ 17 ani. Se estimeaza ca SC Rosia Montana Gold Corporation SA va incepe exploatarea efectiva la inceputul anului 2007. Cele patru zacaminte minerale importante din cadrul proiectului vor fi exploatate prin metode conventionale in cariera, in mai multe etape. Exploatarea va incepe in cariera Cetate si Cirnic si va fi proiectata pentru a extrage in medie 13 milioane tone de minereu pe an. Productia anuala pe durata de viata a minei va fi de 550.000 uncii de aur si 2,6 milioane uncii de argint.
Cianura are valori mai mici decat directivele UE
Minereul extras se concaseaza si trece in circuitul de macinare, unde se transforma in slam. Apoi, urmeaza procesul de lesiere “CIL” pentru extractia aurului si argintului. O data ce aurul este extras, cea mai mare parte a apei continuta in sterilul rezultat este recuperata. In sterilul din care s-a scos apa, nivelul cianurii atinge valori mai mici decat cele admise in directivele Uniunii Europene si din America de Nord, valori care sunt considerate sigure.
Din uzina, sterilul este deversat in iazul de decantare, numai dupa ce a fost tratat in instalatia de distrugere a cianurii si doar dupa ce s-a verificat nivelul cianurii ramase.
Iazul va respecta standarde internationale
Iazul de decantare urmeaza sa fie amplasat in Valea Cornei. Acesta va fi proiectat si construit ca iaz structural, respectand standardele internationale. Acesta va fi prevazut cu o capacitate suplimentara, pentru a putea prelua si apa provenita din precipitatii, topirea zapezii, fara a fi necesara evacuarea apei in mediul inconjurator. Mai mult, integritatea structurala a iazului de decantare va fi asigurata de un baraj deversor, proiectat pentru situatii de urgenta.
Industria miniera foloseste 13% din cianura
Doar 13% din cianura produsa pe cale industriala este folosita in industria miniera, restul de 87% este utilizata in industria alimentara, farmaceutica si a maselor plastice. Exista o serie de metode care au fost deja verificate pentru utilizarea cianurii si care ofera conditii de lucru de maxima siguranta.
Pe de alta parte, a fost pregatit un proiect specific, intitulat Planul de Management al Cianurii (PMC) pentru Rosia Montana, in conformitate cu Codul International de Management al Cianurii pentru industria miniera aurifera. Codul a fost elaborat ca urmare a incidentului produs la Baia Mare si a fost realizat sub auspiciile Programului pentru Mediu al ONU (UNEP).
Acesta are rolul de a ajuta industria miniera aurifera sa imbunatateasca managementul cianurii, reducand la minimum riscurile pentru muncitori, comunitate si mediul inconjurator, diminuandu-se ingrijorarea manifestata in legatura cu utilizarea acestei substante. PMC a fost elaborat pentru utilizarea sigura a cianurii in procesele prevazute in proiect. Planul este analizat si de o echipa de specialisti internationali independenti pentru a se asigura identificarea si abordarea tuturor riscurilor asociate utilizarii acestei substante in cadrul proiectului. Acesta mai abordeaza toate aspectele legate de transportul, manipularea, depozitarea, utilizarea cianurii, precum si cele aferente distrugerii cianurii.
Cianura se va transporta in stare solida
Transportul cianurii va fi efectuat doar de companii autorizate. Substanta va fi transportata doar in stare solida si ambalata in containere speciale, etanse, pana la locul de utilizare. Aceste containere speciale sunt proiectate pentru transferul direct al cianurii din fabrica producatoare, in uzina de preparare de la Rosia Montana. Uzina de preparare din proiect va cuprinde si o instalatie de detoxificare a cianurii. Aceasta tehnologie va permite reducerea concentratiei de cianura in steril, astfel incat in momentul evacuarii in iazul de decantare sa atinga valori sub maximele admise de standardele UE si ale Americii de Nord. Aceasta tehnologie si-a dovedit eficienta, ea fiind utilizata in peste 70 de exploatari aurifere din lume si continua sa inlocuiasca tehnologiile mai vechi.
Instalatie de tratare a apelor acide
Rosia Montana Gold Corporation lucreaza impreuna cu actualul operator, Minvest Deva (o companie romaneasca cu capital de stat, care actualmente desfasoara activitati miniere in Rosia Montana) la elaborarea unui plan de drenare a apelor acide. Construirea unei instalatii de tratare a apei care foloseste o tehnologie verificata pentru colectarea si tratarea apelor acide face parte din lucrarile de proiectare si dezvoltare aferente proiectului. O parte din aceasta apa tratata va fi utilizata in uzina de preparare, eliminand astfel necesitatea atragerii unor surse de apa proaspata, iar o parte va fi evacuata in cursurile de apa din zona, pentru mentinerea debitelor naturale, conform legislatiei in vigoare. /Alexe Chirila/