Protecţia mediului, aruncată la groapa de gunoi

Mirosuri insuportabile, aer irespirabil, fum înecăcios, mormane de mizerie. Este peisajul sumbru şi dezolant pe care îl oferă gropile de gunoi din România, adevărate bombe ecologice. Multe dintre ele se află la periferia oraşelor, aproape de casele oamenilor. Le pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa. De nenumărate ori, autorităţile sunt depăşite de situaţie – este nevoie de foarte mulţi bani pentru închiderea gropilor de gunoi, dar şi mai mulţi bani pentru deschiderea altora, moderne şi ecologice.

Sute de mii de tone de deşeuri ajung în fiecare an la gropile de gunoi, iar capacitatea acestora a fost depăşită cu mult. Mai toate funcţionează fără niciun fel de aviz din partea autorităţilor. Resturi menajere zac la câţiva kilometri de cursurile de apă sau de zonele locuite, iar mirosul îngrozitor le invadează oamenilor locuinţele în fiecare zi. Gropile de gunoi aduc boli şi infecţii. Mai mult, gunoiul menajer produce biogaz, care întreţine arderea, iar incendiile sunt la ordinea zilei.

În luna iunie anul trecut, groapa de gunoi de la marginea Aradului a ars zile la rând, deşi pompierii au încercat să stingă flăcările. Jumătate din oraş a fost acoperit de un nor gros de fum, iar aerul devenise irespirabil.

În Deva, aceeaşi situaţie. Numai în acest an au izbucnit două incendii la rampa de gunoi a oraşului.

Inspectorii de mediu spun că, dacă incendiile se vor repeta, poluarea ar putea afecta şi pânza freatică şi râul Mureş, aflat la doar 200 de metri distanţă. De fiecare dată, primăriile, societăţile de salubrizare sau firmele private care gestionează depozitele au fost amendate pentru nerespectarea normelor de protecţie.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, nicio rampă de gunoi nu are autorizaţie de mediu.

În Vâlcea sau în Vaslui, rampele de gunoi au fost închise. Teoretic, pentru că lucrătorii de la salubritate aruncă resturile menajere tot acolo.

Iar exemplele pot continua. În întreaga ţară există 260 de gropi şi alte 3.400 de depozite de deşeuri comunale. Doar 20 dintre acestea respectă normele europene. Unele rampe fără autorizaţii de mediu sunt acum în proces de închidere. {Realitatea TV}