Raport privind canalul Bastroe

Raportul constata ca procesul de luare a deciziei si de aplicare a proiectului de catre autoritatile ucrainene prezinta numeroase deficiente, mai ales in ceea ce priveste consultarea publicului, procesul de luare a deciziei, zonarea rezervatiei Biosferei, realizarea unui studiu de impact complet si identificarea masurilor de compensare si reducere a eventualelor consecinte asupra ecosistemului Deltei Dunarii. Toate aceste aspecte tin de obligatiile internationale ale Ucrainei, asumate in momentul in care a devenit parte la conventiile internationale de protectie a mediului inconjurator.
Raportul constata ca autoritatile ucrainene nu au informat prompt si adecvat nici publicul intern si nici organizatiile internationale relevante si ca autoritatile ucrainene nu s-au implicat intr-un proces de consultare a tuturor partilor interesate sau potential afectate de catre proiect.

Raportul precizeaza ca, desi autoritatile ucrainene au recunoscut faptul ca lucrarile desfasurate pentru construirea canalului au un impact ecologic negativ, este contestat, in mod neintemeiat, caracterul transfrontalier al acestui impact. Expertii care au participat la Misiunea Comuna considera ca datele de care dispun creeaza premisele pentru a lua in considerare eventualitatea unui impact transfrontalier semnificativ, neexistand nici un element care sa justifice desconsiderarea acestor riscuri de catre autoritatile ucrainene.

+n acelasi timp, Raportul considera ca motivatiile economice invocate de partea ucraineana nu sint convingatoare, confirmand concluziile Raportul Ramsar si UNESCO conform carora varianta aleasa de catre autoritatile ucrainene nu este cea mai viabila din punct de vedere economic prin raportare la celelalte variante existente.
Raportul Misiunii comune apreciaza ca solutionarea acestei problematici depinde de respectarea de catre Ucraina a angajamentelor luate fata de reprezentantii Comisiei Europene si ai celorlalte organizatii internationale care au participat la Misiunea comuna.

MAE roman saluta adoptarea raportului Misiunii comune de documentare a Comisiei Europene si a organizatiilor internationale in partea ucraineana a Deltei Dunarii, care confirma justetea abordarii problematicii Bastroe de catre autoritatile romane. Partea romana isi exprima speranta ca autoritatile ucrainene vor respecta concluziile raportului, astfel incat in problematica Bastroe sa poata fi identificata o solutie in deplina conformitate cu dreptul international.

Data: 17-11-2004