Republica Moldova şi-a luat angajamentul împreună cu ţările UE ca în următorii zece ani să ridice cota energiei regenerabile folosite în ţară pînă la 20 la sută prin utilizarea energiei eoliene, energiei biomasei, solare etc. Declaraţii în acest sens a făcut ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, în cadrul dezbaterilor publice pe marginea Strategiei Naţionale de Mediu a Republicii Moldova pentru anii 2012-2022.
Potrivit lui, strategia trebuie să conţină informaţia precum că resursele naturale sînt pe cale de dispariţie, iar utilizarea energiei regenerabile va diminua cheltuielile pentru consumul de gaze naturale procurate de Moldova. ”Trebuie să trecem la acele panouri fotovoltaice, la colectoare solare care ne-ar permite să încălzim apa, încăperile în timp de iarnă şi să diminuam consumul de gaze naturale pe care le cumpărăm cu bani grei”, a spus ministrul Şalaru. Potrivit lui, utilizarea energiei regenerabile în Republica Moldova va duce şi la protecţia mediului înconjurător.
Totodată, Gheoghe Şalaru a spus că în Moldova energia de biomase este practicată, însă după metode primitive. “Trebuie să trecem la utilizarea industrială a biomasei care ne-ar permite să producem brichete, să utilizăm acele centrale termice performante cu randament de pîna la 90 la sută”, a spus ministrul. Totodată, Strategia Naţională de Mediu a Republicii Moldova pentru anii 2012-2022 prevede promovarea politicilor moderne în domeniul mediului. Ministerul Mediului planifică să prezinte strategia spre aprobare Guvernului la sfîrşitul anului curent.
Sursa: Ecology