S-au obtinut, in total, 11 perioade de tranzitie intre 1 si 12 ani pentru domeniile: calitatea apei, managementul deseurilor, controlul poluarii industriale, a anuntat, vineri, Ministerul Integrarii Europene.
In prima etapa a negocierilor (incheiata la 23 septembrie 2004), Romania obtinuse 5 perioade de tranzitie, intre 1 si 5 ani, pentru aproape 2500 de instalatii in domeniul petrolier, al incinerarii deseurilor spitalicesti, al colectarii deseurilor de ambalaje si echipamente electrice si electronice, al industriei care poate deversa substante in mediul acvatic al comunitatii.
In a doua etapa de negocieri s-au obtinut alte 6 perioade de tranzitie intre 1 si 12 ani.
"Si negocierile pentru aceste ultime perioade de tranzitie au fost foarte intense si deosebit de dificile" – a declarat ministrul delegat Vasile Puscas, negociatorul-esf al Romaniei cu UE, care a condus delegatia tarii noastre la Conferinta de aderare desfasurata, vineri, la Bruxelles.
Pentru managementul deseurilor, s-au acordat perioade de tranzitie cuprinse intre 3 si 8 ani pentru depozitarea deseurilor (perioada este calculata dupa expirarea perioadei de implementare acordata de acquis statelor membre, respectiv de la data de 16 iulie 2009) pentru ca 129 de depozite de deseuri sa se conformeze la standardele comunitare si perioade de 5 pana la 9 ani pentru transporturile deseurilor.
In ceea ce priveste epurarea apelor uzate, s-au obtinut perioade de tranzitie pana la 12 ani, adica pana la 31 decembrie 2018, pentru cea mai mare parte a localitatilor urbane (2609 localitati).
Referitor la nivelul calitatii apei potabile, perioada de tranzitie pentru atingerea standardelor comunitare variaza, in functie de diferiti parametri de calitate, intre 4 si 9 ani pentru localitatile cu populatie intre 10.000 si 100.000 de locuitori.
In domeniul prevenirii si controlului integrat al poluarii, s-au obtinut perioade de tranzitie cuprinse intre 2 si 9 ani pentru 195 de instalatii, iar pentru limitarea emisiilor anumitor poluanti in atmosfera de la instalatiile mari de ardere au fost obtinute perioade de tranzitie cuprinse intre 1 si 6 ani pentru 126 de instalatii.
"A trebuit sa negociem interesul companiilor, al comunitatilor locale, sa tinem cont atat de necesitatea de a avea un aer mai curat, o apa mai buna, dar si de capacitatea de a investi a administratiilor publice locale si a companiilor. Am dorit ca efortul investitional, de aproape 30 de miliarde de euro, sa fie repartizat pe urmatoarele 2 decade. Nu trebuie sa uitam ca investitiile vor fi realizate atat de la bugetul de stat, dar si de companii si din fonduri comunitare consistente, mai ales dupa aderare. Uniunea Europeana ne acorda si acum sute de milioane de euro anual pentru mediu. Trebuie sa invatam din proiectele ISPA, deoarece, dupa aderare, fondurile comunitare vor fi si mai consistente si este necesar sa realizam proiecte eficiente, care sa faciliteze absorbtia acestora" – a explicat Vasile Puscas.
Ministrul delegat a mentionat ca, in negocieri, partea romana a prezentat planuri de implementre pentru fiecare instalatie in parte, in care s-a precizat cum se va face alinierea graduala la standardele comunitare (investitii, surse de finantare etc.). Totodata, a multumit companiilor si autoritatilor publice locale, cu care s-a consultat inca din 2001 si care au oferit aceste date, ajutand delegatia sa le negocieze interesele.
"Putem spune ca am obtinut in negocieri rezultate bune" – a subliniat Vasile Puscas, atragand atentia ca vor fi necesare considerabile investitii in domeniul mediului "nu pentru ca asa ne cere Uniunea Europeana, ci pentru ca vrem sa avem o apa mai buna, un mediu mai curat si sa fim mai sanatosi".
"S-a observat ca, in localitatile in care poluarea este crescuta, durata de viata este mai redusa. Asadar, trebuie sa investim in mediu, adica sa investim in viata si sanatatea noastra si a copiilor nostri", iar acest lucru necesita un efort comun al guvernului, al companiilor si al societatii civile – a mai spus negociatorul-sef cu UE./