În perioada 19-21 mai 2008, se va desfasura, în România, ce de a 4-a Reuniune a Partilor la Conventia privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în Context Transfrontiera a Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite.
La eveniment – care va fi gazduit de Palatul Parlamentului – vor participa oficiali din 45 de state Parti si neparti la Conventie (denumita si Conventia Espoo, dupa orasul finlandez în care a fost adoptata în 1991), precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai organizatiilor interguvernamentale internationale (UNESCO, Conventia Ramsar) si ai organizatiilor neguvernamentale din diverse tari.
Comisia Economica pentru Europa a Natiunilor Unite va fi reprezentata de domnul Paolo GARONA, secretar executiv adjunct, si Secretariatul Conventiei Espoo prin domnii Wiek Schrage si Nicholas Bonvoisin.
Reuniunea se va desfasura pe doua segmente: unul general, care va functiona ca o sesiune de lucru a expertilor din tarile participante si un segment la nivel înalt, dedicat ministrilor mediului, care va avea loc în data de 20 mai 2008, cu începere de la ora 15:00.
La nivel înalt, România va fi reprezentata de Attila Korodi, iar pe segmentul general de secretarul de stat pentru Mediu, Silviu Stoica, care va prezida lucrarile.
În cadrul evenimentului de la Bucuresti, este asteapta luarea unei decizii cu privire la respectarea, de catre Ucraina, a obligatiilor si angajamentelor internationale de mediu, în cazul construirii Canalului Bâstroe.
Dupa exprimarea, de catre România, a îngrijorarilor în legatura cu respectarea de Ucraina a obligatiilor de mediu asumate prin Conventia Espoo, Comitetul pentru Implementarea Conventiei a pregatit, în ianuarie 2008, un raspuns la pozitia României, prin care s-a exprimat în legatura cu Proiectul Canalului Bâstroe. Comitetul are, ca responsabilitate, urmarirea respectarii de catre Parti a obligatiilor asumate prin Conventie, prin asistarea acestora în scopul corectei îndepliniri a acestora.
Totodata, în data de 20 mai 2008, ministrii mediului din Europa de Sud-Est vor fi invitati sa semneze un Acord multilateral între statele din sud-estul Europei pentru aplicarea Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontiera.
Acordul de la Bucuresti va ajuta, în mod particular, tarile din Europa de Sud-Est sa implementeze Conventia prin furnizarea unui cadru practic pentru o cooperare internationala sustinuta, pentru a prevedea, reduce si monitoriza impactul de mediu. El va include prevederi detaliate pentru consultarile dintre tari, pentru ambele parti ale granitei, detaliind asupra mijloacelor cele mai potrivite pentru a furniza informatia catre autoritati si public, ca si oportunitatile de comentarii ale celor doua tari si ale publicului afectat de efectul transfrontiera.
Tot marti, 20 mai 2008, de la ora 18:00, ministrul Mediului din România, Attila Korodi, si alti oficiali la nivel înalt vor sustine o conferinta de presa la Palatul Parlamentului, Sala Bratianu.
Previous
Next