[img]"%%dir[1]%%rosia_montana.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="left" width="203" height="152" /[/img] "Principala garantie pentru a impiedica proiectul minier de la Rosia Montana, ce reprezinta un risc de mediu la adresa Ungariei, este viitoarea apartenenta a Romaniei la Uniunea Europeana", a declarat Miklos Persanyi, ministrul mediului, intr-o interventie in Comisia parlamentara de mediu.
"Responsabilitatea Ungariei este sa atraga atentia asupra acestui proiect si sa-si expuna temerile referitoare la el in cadrul forumurilor internationale, insa autoritatile din Romania sunt cele care vor lua decizia finala", a adaugat ministrul Persanyi.
Domnul Persanyi a vizitat locul unde Rosia Montana Gold Corporation, societate romano-americano-canadiana, va construi o unitate in valoare de 400 de milioane de dolari care va extrage anual 13 milioane de tone de minereu aurifer.
Mina de la Rosia Montana va folosi tehnologii de suprafata pe baza de cianide, substante care au determinat o adevarata catastrofa la Baia Mare in februarie 2000.
La momentul respectiv, cianidele au ajuns pana in sectorul ungar al raului Tisa si au distrus flora si fauna pe o lungime de mai multi kilometri.
Miklos Persanyi a sustinut ca localitatea Rosia Montana este la o mai mare distanta de Ungaria decat Baia Mare, insa un accident ar prezenta acelasi risc de mediu pentru teritoriul ungar.
[url=http://www.bbc.co.uk/]http://www.bbc.co.uk/[/url]
[b]De mentionat ca:[/b]
Rosia Montana este cea mai veche localitate din Romania, find atestata documentar de numai putin de 1870 de ani.
[img]"%%dir[1]%%sat_rosia_montana203x152.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="right" width="203" height="152" /[/img] Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia, sunt raspandite in muzee din toata Europa. Acestea "sunt actul de nastere a poporului roman", cum afirma Ion Baltariu, in "Tripticele din Transilvania", p.124. Din tablita cerata nr.XVlll, datata 6 februarie 131, se cunoaste pentru prima oara numele localitatii de ALBURNUS MAIOR. Aici sunt locurile in care dacii isi extrageau aurul.
Bogatiile Muntilor Apuseni (Metaliferi) au constituit un motiv in plus pentru cucerirea Daciei (106 e.n.) de catre imparatul Romei, Traian. Vechimea daco-romana a lucrarilor miniere din Orlea, Carpen si Gauri a fost confirmata si de analizele efectuate cu C14 de catre muzeul minier de la Bochum din Germania. Primele mine din Europa s-au aflat aici insa din vremurile cand inca Roma, cetatea eterna, nu exista.
Este locul unde Cotilus Bruda, guvernatorul roman a fost aruncat in prapastie de catre fiul lui Decebal, aici sunt ingropate sicriele armatei lui Coshuth, care n-a reusit sa treaca de Rosia Montana, sunt muntii lui Avram Iancu si ai legendarei sale legiuni, sunt muntii lui Popa Balint si ai lui Horea, Closca si Crisan.
Pe teritoriul Rosiei Montane se afla sute de gospodarii realizate in timp cu mare truda, un centru istoric prin arhitectura si vechimea constructiilor, diferite constructii administrative, economice, social-culturale, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale, o rezervatie arheologica si multe alte minunatii geologice, radacini neimaginat de adanci si de viguroase ale istoriei noastre.
[url=http://www.rosiamontana.org/indexro.htm]http://www.rosiamontana.org/indexro.htm[/url]