Aprecierea a fost facuta de Eugen Cornea, la finele saptamanii, cu ocazia vizitei organizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
Reprezentantul Alburnus Maior a precizat ca, potrivit proiectului prezentat de firma Gold Corporation, exploatarea aurifera de la Rosia Montana va avea o lungime de opt km si o inaltime de 400 de metri si va utiliza 20 tone dinamita pe zi si 40 de tone de cianura pe zi, urmand sa o detroneze, din punct de vedere al gradului de poluare, pe cea de la Rosia Poieni. Aceasta din urma exploatare de cupru, aflata la mai putin de doi km de Rosia Montana, are o adancime de trei km si o inaltime de 200 de metri reprezinta un factor permanent de poluare, indiferent daca este inchisa sau functionala fiind necesare ample investitii pentru modernizarea ei.
Proiectul corporatiei RMGC este de aproape patru ori mai mare decat exploatarea vecina, iazul de decantare pe care il va avea viitoarea exploatare se va intinde pe o suprafata de 800 hectare si va adaposti 250 de milioane tone deseuri, ceea ce va duce atat la poluarea masiva atat a solului cat si a aerului, sustin reprezentantii Alburnus Maior.
Eugen Cornea a atras totodata atentia asupra distrugerilor siturilor arheologice predacice, dacice si romane din zona si a caselor avand o arhitectura unica in Europa, subliniind de asemenea ca distrugerea celor cinci masive muntoase din zona ar urma sa modifice semnificativ caracteristicile zonei cu efecte imposibil de estimat.
In replica, reprezentantii RMGC au dat asigurari ca proiectul de la Rosia Montana va respecta toate caracteristicile unei exploatari aprobate de Uniunea Europeana, urmand sa investeasca peste 250 de milioane dolari, care vor fi folositi in despagubirea locuitorilor din zona (60 milioane dolari), mutarea acestora intr-o noua locatie, conservarea caselor cu valoare culturala deosebita si plantarea unei paduri, care va urma sa atenueze efectele exploatarii. RMGC a declarat, prin reprezentantul sau, Adrian Dascalu, ca actuala exploatare de la Rosia Montana, prin cei 140 de km patrati de galerii dezafectate, afecteaza grav mediul, investitiile ulterioare ale companiei urmand sa vizeze si remedierea acestei situatii prin excavarea unor galerii si acoperirea altora.
De asemenea, compania declara ca isi propune sa creeze peste o mie de locuri de munca in timpul amenajarii exploatarii si cateva sute pentru functionare acesteia, pe o perioada de 15 – 17 ani, incepand din 2005.Costurile totale ale investitiei au fost estimate de RMGC la 400 milioane dolari, urmand sa fie extrase anual 13 milioane tone minereu pe an, resursele estimate de companie, dupa efectuarea lucrarilor de explorare intre 1998 – 2000, fiind de 331 de tone aur si 1.600 de tone argint.
De la Rosia Montana va fi extras aur in valoare de aproximativ patru miliarde de dolari, statul roman urmand sa primeasca o redeventa anuala de 34 milioane dolari.
Rosia Montana a devenit zona industriala in 2002, locuitorii fiind astfel obligati sa lucreze in exploatarile de minerit nefiind permisa infiintarea de societati comerciale in orice domeniu.
Solutia de punere in practica a proiectului de investitie este contestata de numeroase familii din cele care vor trebui evacuate, dar li de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si ai Academiei Romane.De asemenea, autoritatile romane si ungare si – au exprimat preocuparea in legatura cu problemele de mediu pe care le poate ridica acest proiect. Premierii roman si ungar au decis, dupa intrevederea comuna avuta saptamana trecuta, crearea unei comisii bilaterale care sa studieze oportunitatea proiectului si posibilele alternativele pentru o dezvoltare durabila a zonei.
RMGC nu a prezentat inca documentatia tehnica necesara demararii procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, care sa fie conforma cadrului strict legal armonizat cu cel al Uniunii Europene.