“Sădeşte un pom, creşte un om!” …

“Sădeşte un pom, creşte un om!” – acesta este îndemnul după care membrii clubului “TSL” Chisinău pornesc în soluţionarea problemelor comunitare. Îndemnul, ne reaminteşte rostul şi menirea noastră pe Pământ.
lucru_2.jpgSădind un pom, ne facem a-l uita, fără să ne pese dacă va prinde rădăcini , dacă va înverzi, apoi înflori, ca să ne bucure cu mireasma florilor. În acest sens, voluntarii mobilizîndu – se au elaborat trei proiecte. Care urmează a fi puse în practică.
Mesajul nostru este “să poţi să prinzi “rădăcini” în pământul tău şi să dăruieşti lumii tot ce-i mai bun!”
Prin aceste proiecte se încearcă de a sensibiliza populaţia faţă de problemele cu care ne confruntăm zi de zi. Primul proiect urmează a fi implementat în comuna Sărata Galbenă. Acolo, unde ca şi în celelalte regiuni ale Republicii, persistă “greutăţi” pe care Noi le putem soluţiona!
Localnicii, zic că problema deşeurilor îşi lasă amprenta profund asupra lor. La iniţiativa voluntarilor o atenţie deosebită se va acorda salubrizării râuleţului Sărăţica care împarte comuna în două, apoi sădirii unor arbori de-a lungul acestui râuleţ şi în curtea liceului, amplasarea unor urne de-a lungul magestralei şi reconstrucţia podului ce face legătura dintre cele două părţi ale satului.
Se vor institui câteva zile sanitaro-ecologice, iar sfârşitul va fi încununat cu un concert ce are să ridice dispoziţia localnicilor.
Proiectul are ca temă :”Primăvara în inimile oamenilor şi în comunitate”, desfăşurându-se în două etape. La data de 27/28 aprilie se vor desfăşura un training în cadrul liceului din localitate. Training-ul are ca scop iniţierea unui club “TSL” în zonă.
Următorul proiect are sloganu : “Fumatul, preţul plăcerii-viaţa” El vizează calea, motivaţia lipsirii de “plăcere” prin încercarea mai multor acţiuni. Sperăm că prin diverse metode, totuşi, să se ajungă la “raţiunea” fiecărui prins în ”mrejele” fumului.
Sloganul se va face auzit prin vizualizarea acestuia la suprafaţa de lucru a monitoarelor în cadrul instituţiilor în care ne facem studiile. Noi, voluntarii, propunem să propagăm un mod de viaţă sănătos în rândul tinerilor pentru o schimbare pozitivă în societate.
Unul dintre obiective este crearea culturii responsabile în ceea ce priveşte fumatul. Printre activităţi se propune : regizarea şi difuzarea unui spot anti-fumat, realizarea unor traininguri în cadrul liceelor şi colegiilor, publicarea unor articole în diverse ziare şi difuzarea unei emisiuni radio. Iar ceea ce urmează să-i îndulcească pe cei ce-şi “amărăsc” viaţa este acţiunea “O bomboană în schimbul unei ţigări”.
Primăvara a venit deja, soarele străluceşte mai generos, cântă păsărele, copacii încep a înmuguri…Tot mai multă lume începe să părăsească casele în favoarea atmosferei create de primăvară. Segmentul cel mai aglomerat în această perioadă sunt parcurile. Ele, după cum cunoaştem, sunt locuri special amenajate pentru a putea reflecta, contempla, relaxa…
Aici se iveşte o idee pentru cel de-al treilea proiect, care priveşte adunarea resturilor şi aducerea într-o stare perfectă a parcurilor din Valea Trandafirilor din regiunea Botanica a Chişinăului, deoarece e perioada perfectă pentru primblările în aer liber, pentru a asculta trilurile încântătoare ale păsărilor, pentru a ne bucura de Viaţă.
De ce anume aceste probleme? ele s-au făcut auzite!
Dar noi suntem puţini!
Implică-te! I-aţi prietenii şi vom fi mai mulţi! Doar împreună vom reuşi să construim o cetate a fericirii! Doar împreună vom schimba lumea spre bine!

Popusoi Evelina.

sursa: www.irffmd.net