Starea resurselor acvatice in centrul Republicii Moldova

Desi activitatea industriei este redusa impactul asupra mediului ar trebiu sa fie mic, dar calitateaa apelor din bazinele acvatice ramine a fi nesatisfacatoare. Cauza consta in scaderea eficacitatii instalatiilor de epurare menite sa retina impuritatile din apele reziduale. Pentru activitatea satisfacatoare instalatiile necesita reparatii curente si capitale, precum si constructia unor statii noi moderne, care la rindul lor pot fi executate prin investitii atit de Stat cit si proprii.

Activitatea inspectorilor Agentiei la compartimetul ?resurse acvatice? in anul 2004 a fost conditionata nu numai de controlul de stat dar si de atentionarea populatiei despre situatia ecologica din zona de activitate si elaborarea propunerilor concrete pentru solutionarea problemelor.

Pe parcursul perioadei raportate de catre inspectorii agentiei au fost intocmite 1363 acte de control, vizate de starea resurselor acvatice, 10 hotarari de sistare si 374 procese verbale cu privire la incalcarea actelor normative si legislative in vigoare ce tin de protectia resurselor acvatice in Republica Moldova.

De catre Instantele de Judecata sectoriale si seful AE Centru au fost aplicate amenzi in suma de 61227 lei, dintre care 22040 lei au fost achitate. Beneficiarii de surse de apa care au cauzat poluarea resurselor acvatice le-au fost inaintate actiuni privind recuperarea prejudiciului cauzat mediului in suma de 35632 lei, dintre care 10000 lei au fost achitate benevol.

Zona de activitate a Agentiei Ecologice Centru este cuprinsa in bazinele hidrografice a raurilor Nistru si Prut. Resursele acvatice in zona de activitate a agentiei sint compuse din apele subterane, apele de suprafata, apele freatice si pluviale.

Dezvoltarea incontinua a activitatii economice in Tara cere solutionarea unei probleme actuale ? asigurarea cu apa potabila calitativa a populatiei, micsorarea pierderilor apei potabile din sistemul de alimentare centralizat conditionata de deteriorarea apeductelor, expirarea termenilor de exploatare a conductelor si efectuarea lucrarilor de constructii.

O problema stringenta vizata de poluarea orizontului acvifer o prezinta fintinile arteziene aflate in stare parasta sau fara stapin.

Calitatea apelor din bazinele acvatice ramine a fi nesatisfacatoare. Eficacitatea redusa a instalatiilor de epurare a apelor uzate provoaca un impact nociv asupra mediului inconjurator.

La majoritatea intreprinderilor, statiile de epurare a apelor meteorice nu sunt in stare de lucru si apele uzate, in urma precipitatiilor atmosferice, sunt evacuate fara epurare in bazinele acvatice. Motivul consta in exploatarea nesatisfacatoare a instalatiilor de epurare si lipsa mijloacelor financiare pentru schimbul filtrelor.

Problema primordiala vizata de poluarea apelor pentru zona de activitate a Agentiei si in general pentru Republica este epurarea, utilizarea si evacuarea apelor uzate, mai ales in, suburbiile municipiului si localitatile rurale unde nu este organizata colectarea si epurarea apelor uzate.

Pe parcursul anului au fost efectuate controale in comun cu Laboratorul IES. In cea mai mare parte control analitic a fost efectuat la calitatea apelor meteorice (la solicitarea beneficiarilor) ? 51 agenti economici, au fost efectuate iesiri in teren cu prelevarea probelor prind aprecierea calitatii apei din r.Bic (portiunea mun. Chisinau).

Pe terenul subordonat AE Centru conform datelor prezentate sunt 44092 fintini de mina si 795 izvoare, in urma actiunii ?Apa-izvorul vietii au fost construite 3 izvoare, curatite si amenajate 22043 fintini de mina si 41 izvoare. Starea tehnica a surselor de aprovizionare cu apa potabila si starea sanitara a zonelor de protectie a lor cu precadere este satisfacatoare.

Anul curent Agentia Ecologica Centru a eliberat 93 autorizatii de folosinta speciala a apei, dintre care 30 in municipiul Chisinau.