pentru a-i invata ce inseamna comunicare eficienta, ce este conflictul si care sunt modalitatile de solutionare a lor, cum pot fi identificate problemele etc. Aceste activitati le-au permis elevilor sa faca o lista a problemelor acute din localitate si sa determine prioritatile. Astfel, ei au decis ca nu se mai poate tolera starea de antisanitarie care domneste pe rapa (rauletul Lapusnita) din apropiata vecinatate a scolii ? loc pe care oamenii l-au transformat intr-o gunoiste neautorizata. Si-au fixat drept obiective salubrizarea rapei din imediata apropiere a scolii, salubrizarea si reinnoirea parcului de langa liceu, instalarea urnelor pentru gunoi in locurile publice din sat. Pentru perioada septembrie-noiembrie s-a decis sa se lucreze pentru realizarea primelor doua obiective.
Elevii au inceput activitatea prin elaborarea planului de actiune, care prevedea, la prima etapa, informarea populatiei ? instalarea unui panou in incinta liceului, difuzarea prin sat a buletinelor informative. La a doua etapa s-a intocmit un demers catre directorul scolii, factorii de decizie, s-a discutat cu oamenii care locuiesc pe malul rauletului Lapusnita, convingandu-i sa stranga gunoiul, caci apa acestui paraias ajunge pana in Prut. Desigur, reactiile adultilor au fost diferite, dar tinerii au continuat sa le vorbeasca oamenilor despre pericolul asupra sanatatii.
Alegand problema pentru solutionare, participand la elaborarea si realizarea planului de activitate, tinerii se simt membri ai comunitatii. Incurajarile primite din partea maturilor le-au intarit vointa si le-au sporit increderea in reusita. Au simtit cum fiecare este o veriga importanta in lantul de actiuni. Desi au fost si esecuri, succesul este ca tinerii au inteles ca impreuna sunt o forta, ca sunt sustinuti de o mare parte a populatiei si ca pot continua activitatea.
Dupa realizarea primei actiuni le-am explicat copiilor ca fiecare etapa de lucru trebuie evaluata, propunandu-le sa mediteze asupra unor intrebari precum: ?Facem lucrurile destul de bine??, ?Putem sa activam si mai eficient?? etc. Desigur, pentru alimentarea spiritului civic este importanta evaluarea din partea comunitatii, succesul fiind atunci cand membrii comunitati, APL se implica in aprecierea activitatii si realizarea ei (lucru care s-a intamplat la Carpineni).
Actualmente, ?Tinerii in actiune? de la Carpineni elaboreaza strategii de evaluare a realizarii planului de actiuni. Vom utiliza chestionarele structurate, interviurile radio, sondajele de opinie printre elevii liceului. Informatia acumulata o vom folosi pentru realizarea altor obiective.
Tamara MACARU, profesoara, director adjunct
al Liceului Teoretic din s. Carpineni