Transportul naval din Moldova va fi reabilitat in baza unei conceptii pentru perioada 2008-2011 aprobate, joi, de Guvern. Noua conceptie prevede reformarea ramurii si intrarea in sistemul european si mondial de transport.

Vasile Ursu, ministru al Transporturilor si Gospodariei Drumurilor, a mentionat pentru presa ca in acest sens vor fi renovate si construite instalatii hidrotehnice, procurate nave si mentinuta adincimea riurilor pentru a asigura navigatia.


In acelasi timp, se prevede crearea unor conditii fiscale mai favorabile pentru agentii economici din domeniu, precum si elaborarea bazei normative privind impozitarea agentilor economici care activeaza in ramura transportului naval si efectueaza transporturi internationale. Pentru realizarea conceptiei, se intentioneaza implicarea investitorilor privati, precum si atragerea creditelor si granturilor de la institutii financiare internationale.

Potrivit ministrului, pe caile navigabile interne ale Moldovei este posibila efectuarea transportului marfurilor prin intermediul garniturilor formate din remorchere si barje cu capacitatea de incarcare pina la 1000 tone pe riul Nistru si pina la 600 tone pe riul Prut.

In Republica Moldova, la momentul actual, exista un port maritim si 4 porturi fluviale: Portul International Liber Giurgiulesti; Portul Ungheni, Portul Fluvial Bender, Portul Fluvial Ribnita si Raionul de marfuri Varnita.

In lume navigheaza cca 150 de vase maritime sub pavilionul Republicii Moldova, de pe urma inregistrarii navelor in 2007 la buget fiind acumulate peste 600 mii de lei (cca 36 mii euro).

sursa: Moldova Suverana