Ucraina este deschisa pentru cooperarea internationala privind dezvoltarea echilibrata a regiunilor dunarene si pastrarea biodiversitatii a Deltei Dunarii

Membri delegatii au avut posibilitatea sa se convinga pe loc ca lucrarile de reinnoire in bratul Bystre sa desfasoara cu respectarea conditiilor necesare pentru realizarea asemine proiecte, cu folosirea celor mai noi elaborari tehnologice.
Atentia principala a fost acordata celei de-a doua etapa de reinnoire a navigatiei in partea ucraineana a deltei Dunarii in contextul actiunilor planificate de protectie a naturii, orientate spre prevenirea efectelor negative asupra mediului, in special, in contextul transfrontalier.
La sedinta finala la Kiev cu participarea reprezentantilor a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a Ministerului Transportului si Comunicatiilor al Ucrainei, a Academiei de Stiinta a Ucrainei, expertilor din institutii ucraineni de cercetari a fost stabilite actiuni comune in continuare privind reinnoirea navigatiei in partea ucraineana a Deltei Dunarii precum si realizarea actiuni prevazute pentru protectia Deltei Dunarii in general.
Reprezentanti delegatiei internationale formata de Comisia Europeana au apreciat pozitiv posibilitatea de a viziona desfasurarea a proiectului in fata locului si dezvoltarea actiunilor de protectie a naturii.
Expertii internationali au subliniat dispunerea de a sprijini reinnoirea de catre Ucraina a caii navigabile de mare adancime in Delta Dunarii pe principii dezvoltarii durabile si standardelor de ocrotire a naturii. in acelasi timp s-a convenit reciproc de favoriza si in continuare nivelul de consultari stabilit si de a reactiona operativ la observatii de sens posibile.
De asemenea a fost exprimata sustinerea initiativei Ucrainei privind necesitatea efectuarii unei evaluari complexe a situatiei in toata Delta si a fost acceptata invitatia de a participa la o conferinta internationala pe problemele reluarii de catre Ucraina a navigatiei pe Dunare, care este programata la finele anului 2004.
Astfel, mentionata vizita a expertilor internationali, precum si reuniunea Comisiei internationale pentru protectia fluviului Dunarea, care a avut loc in data de 16-17 septembrie a.c. la Viena, si consultatiile internationale ale reprezentantilor UNEP, UNESCO, Comisiei Europene, Comisiei internationale pentru protectia fluviului Dunarea, secretariatelor conventiilor Ramsar, Orhus si Espoo, care au avut loc in data de 21 septembrie a.c. la Geneva, au demonstrat abordarea constructiva si constientizarea de catre organizatiile internationale a dreptului suveran al Ucrainei de a realiza proiecte, care sant dictate de necesitatea de a rezolva problemele dezvoltarii socio-economice ale regiunilor sale in contextul dezvoltarii durabile.
Totodata, organizatiile internationale mentionate au sustinut initiativa partii ucrainene privind necesitatea examinarii problemei reinnoirii caii navigabile ucrainene de mare adancime nu ca a unui caz separat, ci ca a unei parti a spectrului mai larg de probleme legate de activitatea antropogenica in ambele parti ale Deltei Dunarii.
Expertii internationali au abordat pozitiv propunerea Ucrainei privind oportunitatea elaborarii a unei strategii generale de dezvoltare balansata a regiunilor Dunarii de Jos si, de asemenea, au evaluat pozitiv disponibilitatea partii ucrainene pentru aprofundarea colaborarii internationale pentru ocrotirea diversitatii biologice a Deltei Dunarii.