Un nou raport de la WWF: până în 2030 90% de energie în Regatul Unit pot proveni din surse regenerabile

În noul raport de la WWF se menţionează că până în 2030 90% de energie în Marea Britanie pot fi generate de vânt, soare, maree şi alte surse regenerabile. Costul de energie este acum o problemă politică majoră în Marea Britanie – în conformitate cu calculele, începând cu 2020  facturile pentru serviciile comunale, inclusiv energie electrică, vor creşte cu 4 la sută.

Cu toate acestea, World Wildlife Fund spune în raportul său că preţurile ar putea fi reduse prin realizarea unei eficienţei energetice mai mare.

Într-adevăr, Marea Britanie are un potenţial imens al resurselor energetice. Potrivit raportului, în plus la cele 90% de energie electrică, provenită din surse regenerabile, ţara poate obţine capacităţi energetice, subvenţionând super-reţele internaţionale şi centrale electrice pe gaze.

Acest raport, destul de optimist, se bazează pe scenariu privind dezvoltarea energeticii în Marea Britanie, scris de GL Garrad Hassan, cea mai mare din lume companie de consultanţă în domeniul energiei regenerabile, care este parte a grupului GL. Compania consideră că luarea acţiunilor decisive privind eficienţa energetică va reduce costurile de capital pentru energie regenerabilă,  gaze şi  asociere la super-reţea de la  216 până la 170 de miliarde de lire sterline.

“Dezvoltarea energeticii durabile cu emisii reduse de carbon în Marea Britanie, este în primul rând o chestiune de voinţă politică” ,- se spune în raport. În plus, acest lucru va crea sute de mii de locuri de muncă noi şi va contribui la o creştere economică, “investiţiile în energia curată ne dau mijloace pentru soluţionarea a două probleme importante cu care se confruntă lumea întreagă – criza financiară şi schimbările climatice globale”.

Premierul britanic David Cameron a promis că va conduce cel mai “verde” guvern din istoria ţării, dar având în vedere planurile guvernului privind construcţia noilor centrale nucleare, aceste cuvinte evocă multe îndoieli.

Sursa: ecology.md